Новини
22 Грудня 2020
826

ЗМІ: Британські компанії заробили мільярди на зв’язках з державою під час пандемії

Держконтракти вигравали фірми, якими керують друзі або партнери політиків Консервативної партії

Британська влада з початком пандемії коронавірусу у березні кинула всі сили на закупівлю засобів індивідуального захисту, апаратів ШВЛ, тестів на COVID-19 та інших товарів, і наступними місяцями уряд уклав тисячі контрактів для стримування поширення інфекції, зокрема з компаніями, пов’язаними з правлячою Консервативною партією, повідомляє  The New York Times.

Видання проаналізувало більшу частину з них — приблизно 1,2 тис. держконтрактів, які були оприлюднені, складають загальну суму близько $22 млрд. Як з’ясувалося, приблизно $11 млрд з цієї суми, було направлено або компаніям, якими керують друзі та партнери політиків Консервативної партії, або фірмам без відповідного досвіду роботи чи зі спірною репутацією. Тим часом дрібнішим компаніям, які не мають політичних зв’язків, контрактів не дісталося.

“Уряд мав право діяти швидко, тому що була пандемія, але ми не давали їм дозволу діяти швидко та вільно з державними грошима, — розповіла виданню член опозиційної Лейбористської партії та голова комітету з державних рахунків Мег Хіллер. — Мова йде про мільярди фунтів, і абсолютно правильно, що ми ставимо питання, як були витрачені ці гроші”.

У статті зазначається, що контракти, які були оприлюднені — це лише частина загального обсягу. Посилаючись на необхідність термінових заходів у зв’язку з пандемією, уряд відкинув звичайні правила прозорості при держзакупівлях і уклав контракти на мільярди доларів без проведення конкурсних торгів.

Наразі трохи більше ніж половина всіх контрактів, укладених з січня по липень, залишаються приховані від громадськості, випливає з даних Рахункової палати Великої Британії (NAO).

Розслідування NYT засноване на даних про контракти, зібраних дослідницькою фірмою Tussell, яка відстежує державні витрати. Воно також спирається на інші документи та інтерв’ю з десятком урядовців, законодавців, підприємців і медиків, які знаходяться у відкритому доступі.

Видання зазначає, що всі компанії, згадані у статті, заперечують правопорушення, при цьому немає ніяких свідоцтв причетності представників влади до незаконних дій. “Однак є безліч доказів кумівства, зайвих витрат і відсутності належної перевірки”, — йдеться у повідомленні.

NYT стверджує, поспішаючи роздати контракти, чиновники на багато чого закривали очі. Десятки фірм, які отримали контракти на загальну суму $3,6 млрд, мали погану кредитну історію, а задекларовані активи деяких становили лише по $2 або $3.

“В інших були історії шахрайства, порушень прав людини, ухилення від сплати податків або інші серйозні суперечності. Деякі компанії були раптово утворені або не мали досвіду постачання медичних засобів індивідуального захисту, проте отримали контракти”, — пише видання.

Міністерство охорони здоров’я Великої Британії, яке відповідало за проведення держзакупівель у період пандемії, повідомило, що для всіх контрактів була проведена необхідна всебічна перевірка компаній.

Раніше Investory News писали,  що ВООЗ заявила про необхідні $1,7 млрд на боротьбу з пандемією. Оновлений план розрахований до кінця року — ресурси необхідні для власних операцій, враховуючи “важливі постачання”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram