Думки
4 Лютого 2023
2 362

Жозеп Боррель: Зробимо українську перемогу можливою

Високий представник ЄС — про необхідність й надалі  допомагати Україні побороти російського агресора 

Рівно рік тому було ще незрозуміло, чи зможуть європейці об’єднатися, щоб підтримати Україну перед обличчям російської агресії. Але після останніх заяв про зростання військової допомоги вже не може бути жодних сумнівів щодо готовності Європи надати Україні те, що потрібно для перемоги.

Майже рік після вторгнення росії в Україну війна переходить у нову фазу. Після невдалої атаки на Київ минулої весни та приголомшливого контрнаступу українців, який звільнив Харків на півночі та Херсон на півдні, президент росії володимир путін розпочав каральну кампанію, спрямовану проти цивільних осіб та енергетичної інфраструктури за допомогою безпілотників і ракет. Потрапивши в глухий кут на полі бою, путін прагне максимально наростити кількість українців, змушених проводити зиму в холоді та темряві.

Останніми місяцями лінія фронту майже не зрушилася. Але бої залишаються запеклими (з багатьма жертвами), і росія, схоже, готується до великого весняного наступу. російська економіка перебуває у воєнному стані, а кремлівська пропагандистська машина запрацювала, поширюючи суміш апокаліптичних загроз та імперських ілюзій. Останнє незалежне інформаційне агентство росії “Медуза” та її остання правозахисна організація “Центр Сахарова” змушені закритися. Настрої в москві зухвалі.

За цих обставин союзники України мають рацію, нарощуючи свою військову допомогу, зокрема шляхом надання бойових танків. Мета — перемога України над своїм агресором. Але ми не можемо бажати цієї мети, не давши Україні засобів для її досягнення. Альтернативою є тривала війна на виснаження, яка призведе до зростання кількості смертей в Україні, погіршення безпеки для Європи та продовження страждань у всьому світі (через вепонізацію росією поставок енергії та продовольства).

Партнери України вже взяли на себе зобов’язання забезпечити передові засоби протиповітряної оборони, такі як американський ракетний комплекс Patriot, більш потужні гаубиці та додаткові бойові броньовані машини. Але до недавнього великого прориву точилися гострі дебати щодо того, чи постачати танки, такі як Leopard 2 німецького виробництва чи M1 Abrams американського виробництва. Я, наприклад, давно стверджував, що ми повинні надати Україні засоби, щоб витіснити росію. Танки необхідні українським силам, щоб вийти з нинішнього глухого кута окопної війни та відновити той імпульс, який вони мали минулої осені, коли вони повернули собі Харків і Херсон.

Досягнення “танкової угоди” потребувало часу та інтесивних дискусій, зокрема в Раді закордонних справ Європейського Союзу. Прорив стався, коли Німеччина погодилася поставити Leopard 2 у координації зі Сполученими Штатами, які нададуть близько 30 M1 Abrams. Хоча доставка цих засобів потребує часу й інтенсивної підготовки та обслуговування, результат не обмежується полем бою. Ми надіслали росії ще один потужний сигнал про те, що путін був неправий — ще раз — сумніваючись у нашій рішучості.

Звичайно, дехто буде стверджувати, що зростання кількості зброї продовжить війну та загрожує подальшою ескалацією, і що єдиним рішенням є дипломатичні переговори. Але в той час як європейці завжди залишатимуться відкритими для будь-кого, хто серйозно прагне досягти шляхом переговорів і справедливого припинення війни, росія поки що чітко дала зрозуміти, що має намір продовжувати свої військові злочини. Усі, хто намагався домовитися з путіним, повернулися з порожніми руками. Поки це не зміниться, ми маємо зробити висновок, що єдиний спосіб припинити війну — це дати Україні засоби для вигнання загарбника.

Тому завдання ЄС — зробити все, що в його силах, щоб підтримати Україну. І це те, що ми робимо. Разом з урядами країн-членів ЄС ми вже мобілізували для України зброю та супутні товари на суму €12 млрд ($13,1 млрд), €3,6 млрд з яких надходять із Європейського фонду миру. З урахуванням макрофінансової та гуманітарної допомоги наша загальна підтримка наближається до €50 млрд.

Крім того, ЄС зараз є провідним постачальником військової підготовки для українського персоналу. Через Місію військової допомоги ЄС у Польщі та Німеччині ми маємо намір підготувати 15 тис. військовослужбовців до квітня, і ми готові подвоїти зусилля та навчити ще 15 тис., зокрема для використання танків, таких як Leopard 2.

ЄС також працює над десятим пакетом санкцій, уже скоротивши нашу залежність від російського імпорту енергоносіїв лише за кілька місяців. І не сумнівайтеся: санкції працюють. російська нафта продається зі знижкою в $40 проти Brent, і очікується, що її щоденні доходи від енергії скоротяться приблизно з €800 млн до €500 млн після того, як наші останні заходи розпочнуться цього місяця. Війна дорого обходиться кремлю, і ці витрати тільки зростатимуть, що довше вона триватиме.

У січні минулого року, перед вторгненням, я був на Донбасі і бачив лінію фронту. З очевидних причин ця поїздка запам’яталася мені. Повертаючись через Київ, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль визнав, що “вторгнення йде, і ми знаємо, що ви не приїдете воювати на нашому боці”. Але він поспішив запитати: “Ви дасте нам зброю, необхідну для захисту?”.

Відверто кажучи, я не знав, як відповісти, тому що не знав, наскільки сильною буде європейська рішучість. Сьогодні відповідь приходить легко. Ніхто не сумнівається, що Європа впоралася з цим. Тепер ми повинні продовжувати давати Україні засоби для перемоги над агресором, відновлення суверенітету та пошуку свого місця в Європейському Союзі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram