Бiзнес
9 Січня 2019
2 027

Як засновникам стартапу “Метнись кабанчиком” вдалось перетворити хобі на прибутковий бізнес

Три кроки, завдяки яким інвестиція в $11 переросла в сервіс з 100-мільйонним обсягом замовлених послуг

Засновники сервісу Kabanchik.ua Роман Кірігетов та Олександр Юр’єв

Онлайн-сервіси, що допомагають знайти сантехніка, електрика, копірайтера, будівельника чи іншого майстра на всі руки, почали активно з’являтися понад 10 років тому. Один з найвідоміших, американський TaskRabbit, до того як його придбав меблевий гігант IKEA, встиг отримати $37,7 млн інвестицій та стати легендою краудсорсингу.

Втім, масштабування на інші країни — неабиякий виклик для подібних проектів. Тому найчастіше у кожному окремому регіоні з’являються локальні «біржі фрілансерів», які легше підлаштовуються під запити аудиторії та місцеві особливості. Наприклад, в Україні — це Kabanchik.ua, який 2012 р. запустили Роман Кірігетов та Олександр Юр’єв. Хоча на початку партнери і не думали про вихід в інші країни чи угоди з великими компаніями.

Етап перший: самостійне плавання

Коротко історію створення Kabanchik.ua можна описати так: двоє київських студентів вирішили заснувати стартап, і їм це вдалося. За словами співзасновника компанії Романа Кірігетова, на початку вони з партнером Олександром Юр’євим ставилися до свого проекту як до хобі. Обидва молоді підприємці мали іншу роботу, тож лише обережно дивилися у бік власного бізнесу. «Перший вирішальний для нас момент — швидкий запуск, — говорить пан Кірігетов. — Побачили, що на ринку немає сервісу в галузі послуг, який допомагав би знайти перевіреного фахівця, а потреба в ньому є. Й одразу взялися за справу, не відкладали».

Роботу над проектом почали у середині 2012 р. Олександр зайнявся розробкою та технічним забезпеченням, а Роман — просуванням та маркетингом. Тоді ж з’явилася й назва «Метнись кабанчиком», з якою компанія жила майже три роки.

На початку засновники вкладали в розвиток сервісу власні кошти. Найперша інвестиція склала $11, які витратили на домен для майбутнього сайту. Загалом, на початкових етапах у сервіс інвестували близько $5 тис. Значну частину цієї суми «з’їли» маркетингові експерименти та тестування каналів просування. Засновники обрали досить просту схему монетизації: зареєстровані на їхньому сайті підрядники мали платити комісійні з кожного виконаного замовлення. Цікаво, що в стартапу не було безкоштовного тестового періоду, їхні послуги одразу були платними. «Проект кілька разів виходив на беззбитковість, але ми кожного разу реінвестували зароблені кошти у розвиток», — пояснює пан Кірігетов. Зараз кожен виконавець, зареєстрований на сайті, має сплатити сервісу 10% вартості виконаного замовлення. Якщо ж роботи коштують 5 тис. грн. і більше, комісійні будуть фіксовані — 500 грн. На старті середній чек у «Метнись кабанчиком» не перевищував 40 грн., а 2015 р. показники виросли до 600-800 грн. та близько 30 тис. замовлень на місяць.

На старті середній чек у «Метнись кабанчиком» не перевищував 40 грн., а 2015 р. показники виросли до 600-800 грн. та близько 30 тис. замовлень на місяць

Втім, до системності та таких показників команда йшла досить довго. Та й перші версії сайту дуже віддалено нагадують його нинішній вигляд. На думку співзасновника проекту, багато у чому досягти нинішнього рівня їм допомогла співпраця з популярним на той час інкубатором Eastlabs, який працював в рамках групи Віктора Пінчука EastOne. Умови для стартапів були досить простими. Проектам, що перемагали у конкурсі, пропонували менторську підтримку, бізнес-консультації та інвестиції в розмірі до $20 тис. за частку в компанії.

«Другий важливий для нас момент — участь в акселераційний програмі Eastlabs, що допомагає стартаперам розвивати проекти, — розповідає Роман Кірігетов. — Завдяки їй ми багато чому навчились в експертів і практиків, а в підсумку знайшли й інвесторів». Також програма дозволила партнерам покинути основну роботу та повністю зосередитися на власній справі.

Трохи згодом, 2014 р., команда отримала $60 тис. інвестицій від чотирьох бізнес-ангелів. За час співпраці з Eastlabs була переформатована бізнес-модель проекту та кардинально оновися сайт. Завдяки отриманим коштам стартап налагодив роботу свого сервісу в Харкові та Дніпрі, а також відкрив філію в Казахстані, що працює під назвою MegaMaster.

Порівняно з аналогічними іноземними сервісами інвестиції у «Метнись кабанчиком» були досить скромними. Так, вже згадуваний TaskRabbit більш ніж за 10 років залучив $37,7 млн. У 2012 р. компанія інвестувала в e-commerce-стартап One Jackson та маркетинговий проект SkillSlate. А у вересні 2017 р. стало відомо, що 100% акцій TaskRabbit вирішила придбати шведська корпорація IKEA. Угода пройшла успішно, втім її сума та деталі не розкриваються.

Трохи менше вклали в іншу популярну краудсорсингову платформу Gigwalk. Заснований 2010 р. американський стартап пропонує користувачам заробити гроші, виконуючи завдання бізнес-клієнтів, здебільшого ритейлорів та споживчих брендів. За три раунди фінансування компанія отримала $17,8 млн від NGP Capital та ще дев’яти інвесторів. Але своєрідним рекордсменом серед проектів можна вважати американський сервіс Thumbtack, який розпочав роботу 2008 р. Він позиціонує себе як онлайн-маркетплейс, де можна знайти професійних виконавців ледь не для будь-якого завдання. Інвестиції у компанію склали $273,2 млн, серед інвесторів — Javelin Investment Partners та Google Capital.

Етап другий: разом з Prom.ua

Наприкінці 2014 р. на ринку з’явилася інформація, що «Метнись кабанчиком» може придбати один з великих гравців e-commerce-ринку. За словами Романа Кірігетова, таку пропозицію зробив співзасновник компанії Prom.ua Микола Палієнко. Офіційно угоду уклали в січні 2015 р. І хоча бізнесмени не розкривають її умови, посилаючись на конфіденційність, це стало ще одним ключовим моментом для амбітного стартапу. «Кабанчик» знайшов компанію-ментора з великим досвідом масштабування бізнесу, — зазначає співзасновник компанії. — Після об’єднання проект заручився підтримкою та експертизою одних з найкращих в Україні продуктових IT-фахівців. Зокрема, вся команда сервісу стала частиною колективу Prom.uа».

 


•••

У січні 2015 року сервіс «Метнись кабанчиком» придбав майданчик Prom.ua, який згодом став частиною ще більшого бізнесу – EVО (нині – частина об’єднаного з Rozetka холдингу)

•••


 

Вже за кілька місяців після офіційного завершення угоди проект вийшов на білоруський ринок. Паралельно відбувся й ребрендинг. Назву «Метнись кабанчиком» змінили на Kabanchik.ua, а також дещо вдосконалили сайт та оновили логотип. Втім, команда залишилася невеликою — до 15 співробітників. І, як неодноразово розповідали в інтерв’ю засновники проекту, Kabanchik.ua за потреби користується ресурсами Prom.uа або ж шукає підрядників за допомогою власного сервісу.

Варто зазначити, що з 2015 р. суттєві зміни відбулися й у компанії, що придбала Kabanchik.ua. Так, 2016 р. самостійні проекти, що розвивалися під патронатом Prom.uа, було реорганізовано в нову структуру — групу компаній EVO, одне з найбільших українських об’єднань маркетплейсів під керівництвом Миколи Палієнка, Дениса Горового та Тараса Мурашка. Крім того, у листопаді 2018 р. сталася ще одна важлива подія: офіційно завершилося злиття EVO та маркетплейсу Rozetka. За умовами угоди Rozetka придбала у холдингу Naspers частку EVO. Відтоді об’єднаною компанією управляє  рада директорів, однак про ребрендинг окремих проектів наразі не йдеться.

Станом на листопад 2018 р. місячний товарообіг EVO досяг $108 млн, а сумарно проекти групи зібрали близько 132 млн відвідувань на місяць. Разом з тим Kabanchik.ua теж зростає. Компанія стверджує, що вийшла на прибутковість і вже не потребує подальших інвестицій. 2015 р. річний оборот сервісу трохи перевищував 3 млн грн. А за неповних три роки ця цифра збільшилась у декілька десятків разів. За даними компанії, на кінець 2018 р. річний GMV, тобто обсяг усіх замовлених послуг, досягав 100 млн грн.

Зараз на сайті Kabanchik.ua налічується близько 320 тис. замовників та 78,5 тис. виконавців. На кінець 2018 р. обсяг усіх замовлених послуг досягав 100 млн грн.

Нині найпопулярніші послуги на сайті — ремонт техніки та клінінг. Також часто замовляють послуги домашніх майстрів, кур’єрів, фрілансерів та фахівців, які спеціалізуються на будівництві. При цьому найактивніше розвивається український напрямок. Так, за даними компанії, зараз на сайті, орієнтованому на Україну, налічується близько 320 тис. замовників і 78,5 тис. виконавців. Для порівняння: на білоруському сервісі працюють 26,2 тис. замовників та трохи більше 8 тис. виконавців, у Казахстані — 27,9 тис. замовників і 2,3 тис. виконавців. На думку Романа Кірігетова, на вітчизняному ринку є ще багато можливостей для розвитку. Тому у бізнес-планах на найближчі роки — розширення бази користувачів та списку доступних послуг, зокрема автомобільних і будівельних.

«Проект йтиме до важливої мети — працевлаштувати 1 мільйон фахівців. Допомагатиме майстрам із пошуком роботи», — резюмував співзасновник компанії. Щоправда, ці амбітні плани команда Kabanchik.ua втілюватиме вже з іншим СЕО. 8 січня стало відомо, що Роман Кірігетов на Олександр Юр’єв залишають проект. Певний час вони займатимуться менторською підтримкою Kabanchik.ua і Crafta.ua, але більше уваги приділятимуть новим починанням та консалтингу. Тому не виключено, що скоро на українському ринку з’явиться ще один проект, що починався як хобі…

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram