Новини
30 Липня 2021
662

Залишився без мільйона й віддав гроші підлеглим: Історія CEO, що зважився на незвичайний крок

Бізнесмен рекомендує постійно прислуховуватися до своїх співробітників

Фото: Ден Прайс на фоні Tesla. Автівку йому подарували співробітники, як подяку за рішення не купувати собі авто заради підвищення зарплатні підлеглим/Dan Price/Ain.ua

Засновник і CEO стартапу Gravity Payments Ден Прайс 2015 року відмовився від зарплати в $1 млн, щоб платити кожному зі 170 співробітників не менше ніж $70 тис. на рік. Колеги по ринку та клієнти скептично поставилися до цього кроку, але сам Прайс вважає свій експеримент вдалим, повідомляє Ain.ua.

Видання наводить нещодавню розповідь бізнесмена про те, що саме спонукало його на такий крок.

• Як я навчився бути кращим босом? Раніше я був поганим CEO. 7 років тому я знайшов інструкцію для персоналу McDonald’s на столі однієї зі співробітниць — Росіти. Виявилося, що вона вчиться на менеджера у цій мережі, тому що не може виживати на ту зарплату, яку я їй платив.

• Я викликав її до себе в офіс. Вона сховала інструкцію та боялася, що новини про її другу роботу призведуть до звільнення. Яку ж корпоративну культуру я створив? Культуру потреби й страху.

• Росіта вчилася у коледжі, але заробляла $30 тис. на рік. Їй доводилося, закінчуючи роботу в офісі о 17:00, йти та працювати у McDonald’s до 23:00 щодня, протягом півтора року.

• Перш ніж вона отримала другу роботу, іноді їй траплялося вечорами шикуватися в чергу за безплатною їжею для бідних.

• Того ж дня в офісі ми переглянули її фінансові справи. На той час ми платили конкурентну зарплату по ринку. Але як CEO я не був знайомий з реальністю студента, якому потрібно виплачувати борги за коледж із зарплати у $30 тис. і жити в дорогому місті.

• Росіта сказала, що їй потрібно підвищення у $10 тис., щоб піти з другої роботи. Я погодився на це, в обмін на деякі додаткові обов’язки для неї. Вона пішла з McDonald, виїхала з жахливої квартири, яку орендувала, у неї з’явилося більше вільного часу, щоб спілкуватися з друзями. Її душевне самопочуття поліпшувалося, поліпшувалася й робоча ефективність.

• Росіта відразу ж проявила себе та була підвищена до директора з операцій. І тут же виникла ідея: а що, якби ми вчинили так з кожним? Так що ми подвоїли наші мінімальні зарплати до $70 тис. З того часу наша продуктивність і доходи потроїлися. Вдесятеро більше співробітників купили будинки та завели дітей. Росіта наразі керує в компанії продажами.

• Найважливіший урок, який я виніс з цього? Прислухайтеся до ваших співробітників. Не варто відразу припускати, що ви в курсі про все, що відбувається. Ніколи не ухвалюйте рішень в командно-наказовому тоні, без їх думок. Ми в компанії щотижня проводимо зустрічі, куди запрошені всі, і безліч представників кожної з команд голосують за наші пріоритети щороку.

• Коли почалася пандемія, наш дохід скоротився і потрібно було скорочувати людей. Я розповів деталі нашим 200 співробітникам, які добровільно погодилися на зниження зарплат, щоб всі могли зберегти роботу. Це рішення допомогло нам стати на ноги. Пізніше ми все їм відшкодували й трохи підвищили зарплати.

• Я все ще вчуся, як бути кращим босом. І виглядаю “добрим” щодо інших CEO тільки тому, що планка для порівняння така гнітюче низька. Прислухайтеся до своїх співробітників. Довіряйте їм. Винагороджуйте їх. Саме від них, а не від CEO, залежить успіх компанії.

Раніше Investory News писали про те, як японська IT-корпорація бореться з конкурентами за цінні кадри — платить розробникам зарплатню в $1 млн, що більше ніж у CEO.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram