Новини
31 Березня 2021
515

За підсумками IPO освітню платформу Coursera оцінено у $4,3 мільярда

Залучені $519 мільйонів підуть на розвиток компанії та заробітну плату співробітникам

Американська платформа онлайн-освіти Coursera провела первинне розміщення акцій у вівторок, 30 березня. За його підсумками оцінка капіталізації компанії склала $4,3 млрд, повідомляє Bloomberg.

Компанія продала акції за ціною у $33 (раніше заявлений діапазон — $30-33 за штуку). Всього інвестори придбали 15,73 млн акцій, що становить частку в 12,1% капіталу компанії. З них 14,66 млн акцій — це новий випуск і 1,07 млн ​​— акції, що належали чинним акціонерам. У сумі обсяг розміщення досяг $519 млн.

Андеррайтерами IPO виступили 13 фінансових організацій, серед яких Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup і UBS. Вони отримали опціон на 2,36 млн акцій. “Якщо банки виконають опціон, то кількість акцій у вільному обігу збільшиться до 18,09 млн”, — наголошує агенція.

У проспекті до IPO  зазначається, що Coursera планує витратити залучені кошти на поповнення оборотного капіталу, маркетинг, дослідження, капітальні витрати й розв’язання адміністративних питань. Зокрема, на зарплату співробітникам, кількість яких за 2020 рік зросла з 512 до 779 осіб.

Крім того, компанія може використовувати частину грошей для придбання додаткових бізнесів, послуг або технологій.

Coursera з’явилася на світ 2012 року. Її запустила професорка факультету інформатики Стенфордського університету Дафна Коллер разом із колегою Ендрю Ин. За допомогою платформи можна дистанційно пройти курси, опанувати нові навички або освоїти нову професію, здобути вищу освіту — ступінь бакалавра або магістра.

При цьому Coursera пропонує досить великий список спеціалізацій — від програмування до лікування пацієнтів з COVID-19. Компанія швидко набула популярності. За даними на кінець 2020 року, на платформі зареєструвалися 77 млн ​​учнів. Крім того, її використовують організації та урядові установи для підвищення кваліфікації співробітників.

У 2020 році виторг компанії виріс на 60% проти 2019 року — до $294 млн. “Такого результату платформа домоглася частково завдяки буму дистанційної освіти під час пандемії”, — пише Bloomberg. Водночас збиток компанії збільшився з $46,7 млн ​​до $66,8 млн.

За даними PitchBook, у липні 2020 року Coursera залучила $130 млн за оцінки у $2,6 млрд. До списку її інвесторів входять американські венчурні компанії New Enterprise Associates, Kleiner Perkins і G Squared.

Нагадаємо, минулого року японський інвестор освітньої платформи Udemy оцінив її у $2 млрд. Компанія залучила $50 млн на розвиток курсів за передплатою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram