Новини
30 Листопада 2021
586

За перше півріччя рівень тіньової економіки залишився незмінним — 31% ВВП

Практично всі види економічної діяльності, крім будівництва, показали тенденцію до скорочення показника 

Рівень тіньової економіки в січні-червні 2021 року залишився незмінним, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2020 року й становить 31% ВВП, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що два методи з чотирьох показали підвищення рівня “тіні” (електричний і монетарний), два — зниження (метод “витрати населення — роздрібний оборот” і метод збитковості підприємств).

“За попередніми розрахунками Мінекономіки, рівень тіньової економіки в січні-червні 2021 року проти відповідного періоду 2020 року не змінився й становить 31% від обсягу офіційного ВВП”, — зазначило Міністерство економіки в аналітичній записці “Тіньова економіка. Загальні тенденції” за листопад 2021 року.

При цьому два з чотирьох методів оцінки рівня “тіні” зафіксували збільшення рівня тіньової економіки за зазначений період: електричний метод — на 2 п. п., до 28% ВВП, монетарний — на 2 п. п., до 33% ВВП.

“Збільшення рівня “тіні” за електричним методом зберігалося на рівні підвищеного попиту на енергетичні ресурси в умовах нарощування активності, насамперед металургійними та машинобудівними підприємствами”, — зазначили в Мінекономіки.

Зростання “тіні” за монетарним методом відбувалося на фоні збільшення готівкового обороту, темпи розширення якого залишалися значними: 20,7% у річному вимірі в червні-2021. “Утім, відігравало роль й об’єктивне в період пандемічних обмежень збільшення обсягу безготівкових розрахунків”, — йдеться у повідомленні.

І додається — наразі залишається актуальною гіпотеза, що за нових моделей поведінки населення формуються нетрадиційні безготівкові канали тінізації, які не охоплені повністю наявним методом розрахунку.

Водночас метод “витрати населення — роздрібний товарообіг і послуги” продемонстрував зниження “тіні” на 2 п.п., до 23%, а метод збитковості підприємств — на 10 п. п., до 22% ВВП, що зумовлено об’єктивними причинами.

“По-перше, поступове пожвавлення ділової активності на фоні адаптації підприємств до перманентних обмежень і, як результат, поліпшення фінрезультатів їхньої роботи у звітному періоді. Друга причина — ймовірне обмеження традиційних каналів тіньової діяльності, що стало одним із нетипових проявів коронакризи”, — пояснюють у міністерстві.

Говорячи про метод збитковості підприємств, Мінекономіки зазначає, що практично всі види економічної діяльності, крім будівництва, показали тенденцію до скорочення рівня тіньової економіки.

Щодо методу “витрати населення — роздрібний товарообіг”, то тут розрахунки міністерства могли не врахувати торгівлю “неорганізованими” інтернет-майданчиками, які певною мірою замістили зупинені внаслідок карантинних обмежень неорганізовані точки торгівлі.

При цьому зазначається, що розрахунок рівня тіньової економіки здійснено з використанням удосконалених методичних рекомендацій, затверджених наказом Мінекономіки від 20 січня 2021 року №104.

“Головною причиною збереження високого рівня тіньової економіки є природне бажання бізнесу не втратити активи в умовах коронакризи з її неординарними проявами, не прогнозованими в часі”, — прокоментували в міністерстві.

Раніше Investory News писали, що за даними НБУ, обсяг “сірої” економіки становить 30% ВВП, а накопичення “під подушкою” після 2010 року — $30-35 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram