Новини
8 Жовтня 2021
464

НБУ: Обсяг “сірої” економіки становить 30% ВВП, а накопичення “під подушкою” після 2010 року — $30-35 мільярдів

Відсутність оцінки до 2010 року пояснюється проблемами в статистиці

Обсяг “сірої” економіки України становить до 30% ВВП, такою оцінкою Нацбанку поділився його глава Кирило Шевченко на Київському міжнародному економічному форумі в четвер, 7 жовтня, пише Інтерфакс-Україна.

“Є різні оцінки “сірої” економіки. Ми в Нацбанку вважаємо, що це до 30% ВВП. Якщо говорити про обсяг заощаджень громадян України, які перебувають поза банківською системою після 2010 року, то він дорівнює $30-35 млрд — в доларах, євро та гривні”, — розповів Шевченко.

Він уточнив, що підрахунок накопичень здійснено за методологією платіжного балансу. Відсутність оцінки до 2010 року він пояснив проблемами в статистиці.

“Що стосується питання, як дістати ці гроші “з-під матраца”, — це небанківський фінансовий ринок. Сьогодні цей ринок більш динамічний, його шлях до клієнта коротше, ніж у банків”, — підкреслив очільник НБУ.

Шевченко повідомив, що Нацбанк ініціював оновлення законодавчої бази небанківського фінринку, тому що нинішні закони були схвалені 20 років тому. “До кінця року ми це пройдемо, у нас хороша залученість профільних асоціацій”, — зазначив він.

Поки ж глава Нацбанку констатував, що у громадян є 2,5 варіанти інвестування: депозити й нерухомість, а також ОВДП, оцінені їм в 0,5 варіанту.

Нагадаємо, рівень тіньової економіки в Україні минулого року становив 30% від обсягу офіційного ВВП проти 27% ВВП 2019-го. Тенденцію до скорочення “тіні” зафіксовано у секторі фінансової та страхової діяльності.

Раніше Investory News писали, що в Україні 846 млрд грн, або 23,8% від офіційного ВВП за 2018 рік, перебувало в тіні. З них: 19,7% ВВП (702 млрд грн) становила готівкова тіньова економіка, а 4,1% ВВП (144 млрд грн) — домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто — негрошова тіньова економіка.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram