Новини
14 Червня 2021
425

За минулий тиждень НБУ придбав на міжбанку $375 мільйонів

Це майже на 45 мільйонів більше, ніж за перші п’ять місяців поточного року

Національний банк України минулого тижня (7-11 червня) придбав на міжбанківському валютному ринку $375 млн, що у 9,3 раза більше, ніж тижнем раніше ($40 млн). Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Загалом з початку року регулятор придбав $705,5 млн, а продав — $70 млн. Що стосується продажу минулого тижня, то залучена сума ($44,5 млн) більша, ніж за перші п’ять місяців року.

Протягом квітня й травня Нацбанк вісім тижнів поспіль не проводив інтервенції на міжбанківському валютному ринку. “Це було пов’язано з тим, що НБУ змінив свій підхід до інтервенцій”, — зазначає НВ Бізнес.

У квітні голова Нацбанку Кирило Шевченко пояснив, що НБУ поступово зменшує свою участь на валютному ринку, оскільки він добре збалансований. “Штовхати його (ринок, — Ред.) в одну або іншу сторону — це не наше завдання. Ми можемо, коли якісь надмірні коливання, ці коливання згладжувати”, — заявив він.

НБУ розпочав активно викуповувати валюту в резерви на фоні помітного зміцнення гривні останнім часом. У травні обмінний курс гривні до долара ревальвував на 0,9%. У Нацбанку це пояснили сприятливою ​​зовнішньою ціновою кон’юнктурою та сплатою квартальних податків. Крім того, зріс попит нерезидентів на облігації внутрішньої держпозики (ОВДП).

Раніше Investory News писали, що за словами Кирила Шевченка банківська система має високу частку ОВДП.

Нагадаємо, 2021 року уряд планує випустити єврооблігації на суму $2,4 млрд. Своєю чергою НБУ очікує, що іноземні інвестори принесуть близько $1 млрд завдяки покупці держоблігацій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram