Новини
12 Березня 2022
651

За два тижні війни РФ втратила $30 мільярдів свого ВВП

Економіка, яка вже другий рік була на шляху до зростання, за лічені дні відкотилася назад

За два тижні після вторгнення Росії в Україну агресор зазнав чи не найгіршого падіння з кризи 90-х, що вже скоротило ВВП Росії на $30 млрд, або 9% у 2022 році, повідомляє Bloomberg.

Після міжнародних санкцій економіка, яка вже другий рік була на шляху до зростання, за лічені дні відкотилася назад.

Згідно з однією з перших оцінок вже завданої шкоди, поточні прогнози Bloomberg Economics припускають, що виробництво впало приблизно на 2% — це падіння, яке конкурує з річним скороченням під час пандемії у 2020 році.

Зниження означає, що понад $30 млрд було вилучено з річного валового внутрішнього продукту Росії, виходячи з цін минулого року. Попередній прогноз Bloomberg Economics передбачає падіння ВВП Росії за весь рік приблизно на 9% у 2022 році.

Прогнози економістів на наступний рік сильно відрізняються, починаючи від оцінки Інституту міжнародних фінансів про “дуже глибоку рецесію” у 15% до скорочення на 7%, яке оцінюють у JPMorgan Chase & Co. та Goldman Sachs Group. Inc.

Базовий прогноз Bank of America Corp. полягає в тому, що цього року ВВП впаде приблизно на 13%, водночас можливе глибше падіння, якщо закупівля енергоносіїв з Росії буде припинена.

Зараз прогноз вже вказує на великий економічний спад, хоча й базується на невеликому обсязі доступної інформації. Але попереду, ймовірно, набагато більш серйозний спад, з огляду на масштаби порушення в російській економіці.

При цьому прогнози можуть бути заниженими, адже базуються, зокрема, на вартості акцій, а тривале закриття ринку не дозволяє надати належну оцінку одному з чотирьох складників. Також враховується курс рубля до долара, дохідність євробондів та ціни на нафту.

Як писали раніше Investory News, російський банк ВТБ запустив валютний депозит у китайських юанях на фоні заборони центробанку Росії видавати росіянам понад $10 тис. із депозитів та рахунків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram