Новини
7 Квітня 2020
1 060

За два місяці статки 100 найбагатших людей світу знизилися на $408 мільярдів

Найбільших втрат зазнав Бернар Арно – близько $30 мільярдів

Статки 100 найбагатших людей світу за лютий-березень 2020 року скоротилися в цілому на $408 млрд через пандемію коронавірусної інфекції COVID-19, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на данні шанхайської Hurun Institute.

Найбільших втрат зазнав французький мільярдер Бернар Арно, який контролює найбільшого світового виробника товарів класу “люкс” LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton. Його статки скоротилися приблизно на $30 млрд, до $77 млрд у порівнянні з $107 млрд на кінець січня у результаті обвалу вартості акцій компанії, які знизилися в ціні на 15% за 2 місяці, склавши $74 на 31 березня.

А от головний виконавчий директор Amazon Джеф Безос втратив $9 млрд у лютому-березні, проте залишився найбагатшою людиною світу зі статком у $131 млрд. Водночас Юань Чжен, засновник платформи відеоконференцій Zoom, збільшив статки до $8 млрд з $3,5 млрд. Вартість акцій Zoom злетіла більш ніж удвічі за два місяці – до $146 з $76.

Зазначається, що серед 100 мільярдерів, що увійшли до списку Hurun Global Rich List 20,86% зазнали втрат у лютому-березні та 9% залишилися в плюсі. Статки ще 5% мільярдерів не змінилися за ці два місяці.

Загалом світова економіка виявилася фактично паралізованою в результаті обмежень, що вводяться по всьому світу з метою запобігання поширенню коронавірусу, що призвело до обвалу фондових ринків протягом цих двох місяців. “Dow Jones Industrial Average втратив за цей час 21%, фондові індекси Франції, Німеччини, Великобританії, а також Індії – не менше 25%. Лише китайський ринок акцій продемонстрував підйому лютому-березні, додавши 0,2%”, – зазначається в дослідженні.

Свій вклад у зниження статків мільярдерів внесло також зміцнення американської валюти за ці два місяці щодо більшості світових валют. Так, долар додав 6,3% у парі з фунтом стерлінгів і 0,4% у парі з євро, а також подорожчав на 2,3% щодо юаня та на 5,2% до індійської рупії.

“За два місяці був розгублений практично весь приріст статків, що стався за останні 2,5 роки, – зазначає глава Hurun Institute Руперт Хугверф. – Сто найбільших мільярдерів втратили в сукупності 12,6% статків, або $408 млрд, що еквівалентно втраті $75 млн на день”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що сукупні статки 10 лідерів зі списку 100 мільярдерів у січні-березні зменшилася на $125 млрд. Загалом, згідно січневої доповіді Hurun, всього у світі було 2,816 тис. доларових мільярдерів. За останні два місяці їх число скоротилося на 20%, до 2,253 тис.

Нагадаємо, на початку березня сукупні статки 20 найбагатших людей світу скоротилося за день на понад $78 млрд. Тоді найбільше зменшився капітал найбагатшої людини світу – Джеффа Безоса. Попри це він залишився єдиним мільярдером з понад $100 млрд після того, як статки Білла Гейтса упали нижче цієї позначки.

Про багатіїв, які заробили свої статки на інтернеті можна прочитати в матеріалі Investory News “10 мільярдерів, які зробили свої статки в рекордно короткі терміни”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram