Драйв
10 Січня 2020
2 264

10 мільярдерів, які зробили свої статки в рекордно короткі терміни

Всі вони створили свої імперії завдяки Інтернету

За даними Forbes, на сьогодні у світі налічується понад 2200 мільярдерів. І за останні десять років їх кількість збільшилася майже вдвічі. Згідно підрахунків Bloomberg, статки мільярдерів за 2019 рік зросли на 25%. А загальний приріст коштів найбагатших людей світу склав $1,2 трлн.

Щорічно ростуть і статки мільярдерів — на $900 мільярдів в рік або майже на $2,5 мільярди щодня.

Більшості з них доводилося багато років працювати, щоб досягти таких сум. Інші народилися в багатій родині та займалися сімейним бізнесом.

Проте, кілька людей заробили свої статки менш, ніж за одне десятиліття. Хоча це зовсім не означає, що вони далися їм легко. І всі вони створили свої імперії завдяки Інтернету.

Пропонуємо познайомитися з переліком осіб, які заробили свій перший мільярд в рекордно короткі терміни.

Джефф Безос розбагатів за 6 років

Джефф Безос — генеральний директор компанії Amazon, одного з перших інтернет-сервісів, орієнтованих на продаж товарів масового попиту. Це найбільша у світі  компанія, що продає товари та послуги через Інтернет. Також Безос є засновником та власником аерокосмічної компанії Blue Origin та власником видавничого дому The Washington Post. Його капітал нараховує понад $100 мільярдів. Джефф Безос багато років очолював рейтинг найбагатших людей у світі. І лише цього  року поступився Білу Гейтсу, посівши друге місце. Йому знадобилося всього шість років, щоб увійти до ексклюзивного клубу мільярдерів.

Він був успішним інвестиційним банкіром, який у 1993 році відкрив потенціал Інтернету для бізнесу. Безос заснував Amazon у 1994 році. А у 1999-му у нього вже було $10 мільярдів.


Едуардо Саверін розбагатів за 6 років

Едуардо Саверін — бразильський підприємець. Є одним зі співзасновників Facebook разом з Марком Цукербергом та іншими. Володіє 5% акцій Facebook на суму $2,5 мільярди. Через непрості стосунки стосунки з Цукербергом він пішов з компанії. Проте зберіг міноритарний пакет акцій, який у 2010 році приніс йому перший мільярд.

Саверін живе в Сінгапурі та працює в сфері технологій. За даними журналу Forbes, його статки оцінюються в $11,6 млрд, він очолює список найбагатших осіб Сінгапуру.


Марк Цукерберг розбагатів за 4 роки

Марк Цукерберг — американський програміст та підприємець, розробник та засновник соціальної мережі Facebook. Чистий капітал Марка Цукерберга оцінюється в понад $70 мільярдів. Вперше його ім’я з’явилося в списку мільярдерів Forbes у 2008 році, коли у нього було “всього” $17,5 мільярда. У 23 роки він став наймолодшим у світі мільярдером.

Цукерберг та його дружина витрачає левову частину свого статку на благодійність, зокрема освіту. Сьогодні ця цифра сягає $45 мільярдів.


Девід Філо та Джеррі Янг розбагатіли за 4 роки

Девід Філо та Джеррі Янг – інтернет-підприємці, засновники компанії Yahoo! Inc. У 1994 році вони були аспірантами Стенфордського університету в Каліфорнії, коли вирішили створити Yahoo! Спершу сайт був путівником по улюблених сайтах засновників. З часом ресурс став настільки популярним, що хлопці почали пропонувати різні послуги: пошукові системи, безкоштовну електронну пошту, новини та ігри.

У 1998-му році, всього через 4 роки після заснування вони стали мільярдерами. У 2017 році партнери продали компанію за $4,48 млрд.


Марк Кьюбан розбагатів за 4 роки

Марк Кьюбан — американський підприємець, власник баскетбольної команди Національної баскетбольної асоціації “Даллас Маверікс”, власник Landmark Theatres, CEO компанії HDNet та HDTV cable network. Статок Кьюбана оцінюється в $2,3 млрд.

Історія його успіху пов’язана з Yahoo! У 1995 році він разом із співзасновниками створив онлайн-радіо Audionet, яке згодом було переіменоване у Broadcast.com . Воно набуло великої популярності. У 1999 році вони продали його Yahoo! за $5,7 мільярда. Особисто Кьюбан отримав $1,6 млрд. Це стало найбільшим придбанням Yahoo! за всю його історію.

Кьюбану належить рекорд в онлайн-торгівлі — у жовтні 1999 року він придбав літак Gulfstream V за $40 млн. Це була найбільша транзакція в електронній комерції.

Після продажу Broadcast.com, Кьюбан працював в компанії з виробництва та розповсюдження фільмів та відео 2929 Entertainment.

Його власний капітал на сьогодні оцінюється в $4,28 мільярда.


Брати Патрік та Джон Коллісон розбагатіли за 4 роки

У 2014 році брати Патрік та Джон Коллісон заснували Stripe — технологічну компанію, що розробляє рішення для приймання та обробки електронних платежів. Компанія обробляє мільярди транзакцій щороку. Серед їхніх клієнтів такі гіганти, як Booking, Shopify та Slack. У 2016 році Stripe коштувала $9 мільярдів, що зробило засновників одними з найновіших мільярдерів списку Forbes.


Еван Шпігель та Боббі Мерфі розбагатіли за 3 роки

Ще студентами Стенфордського університету Еван Шпігель та Боббі Мерфі у 2011 році створили Snapchat — мультимедійний мобільний додаток обміну фото та відео. Ідея публікації зображень, які зникаютьчерез 24 години, та оригінальні фільтри, які можна додати до зображень, дуже сподобалася публіці. На даний момент понад 200 мільйонів осіб використовують додаток. У 2014 році компанія коштувала понад $1 мільярд.


П’єр Омідьяр розбагатів за 3 роки

П’єр Омідьяр – програміст, підприємець, менеджер та філантроп. Засновник та голова ради директорів eBay — онлайн-майданчика для проведення аукціонів та торговельного веб-сайту, на якому приватні та юридичні особи здійснюють купівлю-продаж різноманітних товарів та послуг. Мільярдером Омідьяр став у 1998 році з моменту проведення IPO eBay.

З 2004 року разом з дружиною Памелою є засновником та власником філантропної інвестиційної компанії “Мережа Омідьяра”, а також благодійного фонду Humanity United, що займається боротьбою з работоргівлею.

Омідьяр ніколи не очікував стати мільярдером. Він почав це для забави, а через три місяці у нього було понад 2 мільйони передплатників та мільярдні продажі.

Наразі його статок оцінюється в $13,8 мільярда.


Шон Паркер розбагатів за 1,5 роки

Шон Паркер — інтернет-підприємець, відомий як співзасновник Napster, Plaxo, а також Facebook.

Він був першим президентом Facebook, зайнявши цю посаду в 2004 році та залишивши її вже наступного року. Однак цього короткого періоду було достатньо, щоб його фінансове становище змінилося назавжди. У нього була значна кількість акцій Facebook, які коштували $1 мільярд.

Зараз Паркер має статки в $2,7 млрд.


Джей С. Уокер розбагатів за 1 рік

У 1997 році Джей С. Уокер створив Priceline — веб-сайт, який дозволяв користувачам знаходити “гарячі” пропозиції бронювання для рейсів та готелів. Це був революційний бізнес 90-х років. Джей С. Уокер заробив свій перший мільярд всього за один рік.

Однак компанія втратила багато грошей, і у 2011 році Уокер продав свої акції за $426 мільйонів. У Джея С. Уокера були й інші успішні бізнес-починання. Останнім є Upside, призначений для ділових мандрівників, які організують подорож самостійно.

За матеріалами The Richest

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram