Новини
22 Вересня 2022
365

З початку року банки отримали 8,4 мільярда прибутків

Банки сформували резерви обсягом 89,4 млрд грн

За вісім місяців українські банки отримали 8,4 млрд грн прибутку, попри зростання відрахувань до резервів під очікувані збитки від російської агресії, повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко.

“З початку року банки сформували резерви обсягом 89,4 млрд грн, з них за березень-серпень — 83,7 млрд грн”, — зазначив голова НБУ.

Чистий процентний дохід у березні-серпні стабільно зростав, хоча й повільнішими темпами, ніж на початку року: 21% р/р проти 35% р/р у січні-лютому.

Уповільнення було викликано зниженням відсоткових доходів від кредитування фізичних осіб. У той самий час зростання чистого відсоткового доходу підтримували доходи від кредитів суб’єктам господарювання, ставки за якими підвищувалися для покриття зростаючого кредитного ризику.

Шевченко уточнив, що серед ключових факторів прибутковості є те, що попит на банківські послуги почав відновлюватися після шоку на початку широкомасштабної російської агресії. А також скорочення операційних витрат банків протягом квітня-липня (-5% р/р).

Зростання операційного доходу протягом травня — липня також підтримало позитивний результат від операцій купівлі-продажу валюти, протягом липня-серпня — від переоцінки держбанками облігацій внутрішніх державних позик України (ОВДП).

“Збереження операційної прибутковості дозволить банкам самостійно відновити капітал після проходження глибокої фази поточної кризи”, —  підкреслив Шевченко.

Нагадаємо, з Луганщини евакуювалися майже 80% підприємців. Залишилися ті, хто чекав “руській мір” свідомо.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram