Новини
30 Листопада 2022
460

З березня 2023 року українські біженці в Польщі  платитимуть за проживання 

Умова діятиме у разі проживання понад 120 днів у закладах розміщення

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про зміни умов приймання біженців з України, відповідно до яких їхнє проживання у колективних закладах розміщення з березня 2023 року стане платним, повідомляє “Польське радіо”.

Зокрема з 1 березня 2023 року буде запроваджена оплата для тих українських біженців, які перебувають у колективних закладах розміщення понад 120 днів. Спочатку біженці з України покриватимуть 50% вартості проживання, через кілька місяців — 75%.

Цей обов’язок не поширюватиметься, зокрема, на людей з інвалідністю, дітей, вагітних жінок, осіб пенсійного віку та осіб, які піклуються про щонайменше трьох дітей.

Також положення передбачають, що подання заявки на номер PESEL громадянами України, які приїхали до Польщі після російського нападу 24 лютого, буде обов’язковим. Біженцям, які отримають номер PESEL і покинуть Польщу, цей номер буде заморожено.

“Ми готуємося до можливої наступної хвилі біженців… і хочемо, аби система була відповідно готова, щоби польські платники податків якнайменше мали платити за цю можливу чергову хвилю біженців”, — пояснив прем’єр-міністр Польщі.

Згідно з даними Прикордонної служби Польщі, з початку російської агресії з України в’їхали майже 8 млн людей, виїхали — 6,2 млн.

Хоча в Польщі не раз говорили про можливе зростання потоку людей з України після посилення російських ударів по інфраструктурі й серйозних перебоїв з електропостачанням, наразі цього не спостерігають, проте готуються до такого сценарію.

Раніше Investory News писали про ситуацію на ринку заміської нерухомості.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram