Новини
29 Листопада 2022
378

Ситуація на ринку заміської нерухомості

Будинків із генераторами стало в шість разів більше

Цієї осені українці активніше, ніж торік, цікавляться орендою заміської нерухомості, а пік пошуків припав на перші жовтневі обстріли та заяви про блекаут. Водночас упродовж трьох місяців зросла частка оголошень про оренду будинків, оснащених генераторами. Які помешкання за містом, додатковий комфорт пропонують та де шукати пропозиції на ринку — у свіжій аналітиці OLX Нерухомість.

Упродовж осені кількість пропозицій на ринку оренди заміської нерухомості зросла. Проти вересня, загальна кількість оголошень на OLX Нерухомість зросла на 7%. Левову частку оголошень протягом майже трьох місяців становлять будинки — 70% пропозицій.

Станом на кінець листопада розподіл пропозицій за типами заміської нерухомості виглядає наступним чином:

• будинок — 9 775 оголошень;

• частина будинку — 1 455 оголошень;

• котедж — 1 428 оголошень;

• таунхаус — 558 оголошень;

• дуплекс — 208 оголошень;

• дача — 202 оголошення;

• клубний будинок — 84 оголошення.

Найбільший вибір помешкання з вересня до листопада стабільно залишається на Київщині, Дніпропетровщині та Одещині.Водночас в листопаді більш ніж половина пропозицій (54%) знаходяться в межах населеного пункту. Обрати житло до 15 км до найближчого міста можна серед 39% оголошень, а от від 20 до 50 км на сайті тільки 8% пропозицій.

Найчастіше пропонують цегляні помешкання, а найвигідніші ціни на будинки з газоблоків.

За типом стін у листопаді найчастіше до здачі пропонують цегляні будинки (77% пропозицій або 5,7 тис. оголошень), найпоширеніший тип зовнішнього утеплення — мінеральна вата (52% оголошень), а опалення в переважній більшості індивідуальне газове (57% пропозицій). Найдорожче оренда такого будинку обійдеться в Київській області — в середньому 52 000 грн/місяць (в 1,5 раза більше, ніж у вересні), а найдоступнішу ціну пропонують на Чернігівщині — в середньому, 4 000 грн/місяць.

Оренда будинку з газоблоків з електричним опаленням і зовнішнім утепленням з пінопласту коштуватиме від 9 000 грн/місяць на Волині до 24 000 грн/місяць на Київщині. Цегляні помешкання з власною котельнею найвигідніше винаймати на Рівненщині — в середньому 3 850 грн/місяць, найвищі ж ціни на Київщині — близько 98 000 грн/місяць, що на 20% більше, ніж у вересні.

Самі українці цієї осені більше, ніж торік, цікавилися орендою заміської нерухомості. При цьому, пік запитів збігся з масштабними обстрілами інфраструктури 10 та 17 жовтня (38 587 і 37 356 пошуків відповідно), а також із заявами влади про можливий блекаут 31 жовтня (32 256 пошуків).

Загалом в середині листопада 2022 інтерес до заміської оренди був втричі вищим, ніж в листопаді 2021 року.

За вподобаннями у типі житла протягом листопада українці найохочіше відгукувалися на оголошення:

• про оренду дачі (13 відгуків на 1 оголошення);

• з твердопаливним та індивідуальним електроопаленням (10 відгуків на 1 оголошення);

• з утепленням базальтовою ватою, яка краще зберігає тепло, ніж мінеральна (11 відгуків на 1 оголошення).

А трійкою найпопулярніших регіонів за відгуками на заміський будинок стали Закарпатська область, Чернігівщина та Івано-Франківщина.

Кількість пропозицій про здачу будинків з генераторами впродовж осені зросла в 6 разів до 1 177 оголошень. Будинків зі свердловиною протягом листопада пропонували у 3 034 оголошеннях, в 441 пропозиції вказували наявність підвалу. Водночас кількість станніх оголошень цього місяця як порівняти з вереснем скоротилася на 12%.

Аналогічно реагують і самі українці — за майже три місяці на будинки з генераторами попит зріс в 4 рази (з 3 до 10 потенційних орендарів на 1 оголошення). У жовтні був найбільший попит на оренду будинків із власною свердловиною та підвалом — 9 та 10 орендарів.

Нагадаємо, земельні ділянки, власниками яких є громадяни росії та білорусі, вилучать.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram