Новини
14 Липня 2021
619

Євросоюз планує зняти обмеження на в’їзд для українців

Тим часом компанії Johnson & Johnson і AstraZeneca спробують дізнатися, чи допоможе модифікація їх вакцин від коронавірусу

Європейський Союз (ЄС) планує зняти обмеження для в’їзду на свою територію з України, повідомляє Капитал з посиланням на твіт журналіста Рікарда Йозвяка.

“Посли ЄС сьогодні вирішили додати Україну в рекомендований перелік третіх країн, для яких слід зняти обмеження на в’їзд у ЄС. Список повинен бути офіційно оновлений завтра. Молдова, Вірменія та Азербайджан вже в ньому”, — йдеться в повідомленні.

В Європейській Раді підтверджують, що посли країн-членів ЄС ухвалили рішення рекомендувати включити Україну до списку країн, для яких обмежувальні заходи, введені на поїздки до ЄС через пандемію коронавірусу, можуть бути зняті.

“Дійсно, я можу підтвердити, що відповідне рішення затверджено сьогодні послами. Далі до кінця тижня воно буде оформлено письмовою процедурою”, — повідомили у пресслужбі європейської інституції.

Список країн, для яких рекомендується дозволити поїздки в ЄС, переглядається кожні два тижні й, в залежності від обставин, оновлюється.

Нагадаємо, зараз без результатів тестів і підтверджень вакцинації туристів з України пускають Албанію, Болгарію, Єгипет, Сербію, США та Чорногорію. При цьому для в’їзду в Єгипет необхідно надавати результат ПЛР-тесту. Крім того, на сайті посольства США зазначено, що перед вильотом до країни туристи повинні надавати авіакомпаніям негативні результати тесту на COVID-19.

Тим часом компанії Johnson & Johnson і AstraZeneca разом із незалежними вченими проводять дослідження, щоб з’ясувати, чи допоможе модифікація їх вакцин від коронавірусу знизити або усунути ризик випадків утворення тромбів, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Видання зазначає, що після зміни вакцини може знадобитися повторне схвалення з боку регуляційних органів.

За словами джерел, є надія на виявлення причини утворення тромбів, після чого AstraZeneca зможе змінити свою вакцину до наступного року.

“AstraZeneca активно працює з регуляційними органами та науковою спільнотою, щоб зрозуміти ці надзвичайно рідкісні явища згортання крові, зокрема інформацію для ранньої діагностики та втручання, а також відповідного лікування”, — повідомив представник компанії.

Johnson & Johnson заявила, що підтримує продовження досліджень, працюючи з медичними експертами й світовими органами охорони здоров’я. Компанія також повідомила про необхідність обізнаності про “ознаки та симптоми цього дуже рідкісного явища”, щоб забезпечити правильну діагностику та належне лікування.

Раніше деякі країни тимчасово зупиняли застосування вакцин компаній AstraZeneca і Johnson & Johnson, після того, як у деяких прищеплених з’явилися тромбоемболії. У травні група німецьких вчених заявила, що їм вдалося встановити причину утворення тромбів після введення вакцин від AstraZeneca і Johnson & Johnson. Johnson & Johnson звернулася до них за рекомендаціями щодо адаптації своєї вакцини.

Як писали Investory News, через зростання захворюваності COVID-19 в Європі й масове поширення штаму “Дельта” влада має скоординувати роботу для підготовки до потенційного сплеску хвороби в Україні. Найближчим часом очікується постачання 1,23 млн доз CoronaVac і 256 тис. доз Pfizer-BioNTech.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram