Новини
28 Травня 2019
1 344

Європейським центробанком в обіг запущено нові купюри 100 і 200 євро

Всього буде надруковано 3 млрд купюр нового зразка

Фото: Банк Естонії

Європейський центральний банк (ЄЦБ) запустив в обіг оновлені банкноти номіналом в 100 і 200 євро, повідомляє Центробанк.

Всього буде надруковано 3 млрд купюр нового зразка. Старі ж поступово вилучатимуть з торгових мереж, при цьому вони залишаються повноцінним платіжним засобом.

На нових банкнотах тепер з’явиться портрет героїні давньогрецької міфології – Європи. Її зображення нанесено у вигляді водяного знака на голографічній вертикальній смузі. Ще один відмітний знак – цифри 100 або 200 в нижньому лівому кутку мінятимуть колір з синього на темно-зелений залежно від кута нахилу. При нахилі будуть проявлятися голографічні зображення у вигляді знака єдиної валюти.

“Ці елементи захисту ускладнять підробку купюр”, – зазначив представник правління німецького Центробанку Йоханнес Берман.

У Франкфурті-на-Майні зберегли колірну гамму оновлених купюр, але внесли зміни в графічний дизайн. Перше, що помітять громадяни – рельєфні, чітко відчутні лінії по обидва боки банкноти.

Раніше – в 2013, 2014, 2015 і 2016 роках – фінансовий регулятор ввів в обіг оновлені банкноти номіналом в 5, 10, 20 і 50 євро. Згідно повідомлення, купюри номіналом в 500 євро оновлювати не будуть, оскільки ЄЦБ вирішив відмовитися від них.

Як відомо, наприкінці квітня припинився випуск банкнот номіналом €500 в Німеччині та Австрії. Якщо інші 17 країн Єврозони зробили це ще в січні 2019 р., то ФРН та Австрії надали більше часу для “плавного переходу”. Оскільки саме в цих країнах обертається найбільше 500-єврових купюр.

Офіційний курс грузинського ларі по відношенню до долара США продовжує падати. З початку 2019 р. він знецінився на 4%, з початку травня – на 2,8%. Станом на 24 травня Національним банком Грузії він встановлений на черговому історичному мінімумі – 2,7799 ларі/$1.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram