Новини
22 Квітня 2019
1 014

Вирішили позбутися: ФРН та Австрія відмовилися від випуску банкнот в €500

У кінці травня з’являться нові, більш захищені, купюри номіналом €100 та €200

26 квітня припиняється випуск банкнот номіналом €500 в Німеччині та Австрії. Якщо інші 17 країн Єврозони зробили це ще в січні 2019 року, то ФРН та Австрії надали більше часу для “плавного переходу”. Оскільки саме в цих країнах обертається найбільше 500-єврових купюр, пише Deutsche Welle.

Як повідомив глава німецького центрального банку Йоханнес Беерман, останнім часом у ФРН підвищеного попиту на найбільшу за номінальною вартістю купюру не спостерігалося. “Незвичних накопичувань не було”, – зазначив він.

Вилучатися з обігу банкноти номіналом €500, що вже є на руках у громадян, не будуть. Не встановлюватимуть обмежень і на можливість їх обмінювати. “Такими банкнотами можна користуватися, як і раніше”, – пише видання.

Рішення про припинення випуску банкнот номіналом в €500 Європейський центробанк прийняв через занепокоєння, що вони можуть “сприяти незаконній діяльності”.

“Було виявлено, що купюри саме такого високого номіналу найчастіше використовуються в операціях, пов’язаних з відмиванням грошей, ухиленням від сплати податків та фінансуванням тероризму”, – пише Deutsche Welle.

Цікаво, що саме ці банкноти іноді називають “Бен Ладеном”, оскільки їх можна легко та непомітно перевозити. Наприклад, мільйон євро в таких купюрах важить лише 2,2 кг, легко вміщуючись в сумку від ноутбука. Така ж сума в купюрах по $100 (які є найвищим номіналом американської валюти), важить в шість разів більше.

З 28 травня Європейський центральний банк запустить в обіг нові банкноти номіналом €100 та €200.

“Вони більш захищені, ніж старі купюри цих номіналів. Матимуть ті ж елементи захисту, що й нові купюри номіналом €50, які були випущені у 2017 році. На них буде розміщений портрет Європи у вигляді голограми та водяного знаку”, – зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, станом на 19 квітня євро зріс у ціні – до 30,19 грн. Нацбанк попросив за нього на 4 копійки більше, у порівнянні з попереднім банківським днем.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram