Новини
12 Грудня 2022
511

Європейський технологічний ринок втратив 13% вартості

Рік був важким для технологічних компаній

Загальна вартість усіх державних і приватних європейських технологічних компаній скоротилася до $2,7 трлн. На піку наприкінці 2021 року її оцінювали в $3,1 трлн, пише CNBC.

Очікується, що загальне фінансування венчурного капіталу європейських стартапів цього року скоротиться на 18% — до $85 млрд.

Іноземні інвестори значно зменшили своє зацікавлення до технологічного сектора. Кількість активних американських інвесторів у великих раундах на понад $100 млн скоротилася на 22%, проти минулого року.

У Європі ринкова вартість деяких компаній різко скоротилася. Klarna, шведська фінтех компанія, втратила 85% вартості з $45,6 млрд до $6,7 млрд у так званому “раунді зниження”. Акції музичного потокового сервісу Spotify, здешевіли на понад 60% за останній рік.

Цифри підкреслюють, що рік був важким для технологічного сектору. Гіганти ринку зазнали тиску через глобальні фактори, зокрема жорсткішу монетарну політику та повномасштабне вторгнення рф в Україну.

Федеральна резервна система та інші центральні банки підвищують ставки та скасовують стимули епохи пандемії, щоб запобігти різкому зростанню інфляції. Це спонукало інвесторів переоцінити свої позиції щодо збиткових технологічних компаній, вартість яких зазвичай базується на очікуванні майбутніх грошових потоків.

Інвестиції почали сповільнюватися не одразу у 2022 році. Спад помітний з липня і сповільнювались далі протягом серпня та вересня. Відтоді в Європі за місяць укладаються угоди на загальну суму $3-5 млрд, це відповідає рівню 2018 року. Темпи створення єдинорогів також сповільнилися: кількість нових компаній вартістю понад $1 млрд, скоротилася до 31. Це капля в морі як порівняти із показником у 105 минулого року.

Однак є і причини для оптимізму. Як каже Сара Геморі, директор Atomico, одна з них — зростання технологічної індустрії України. Згідно з даними Львівського ІТ-кластеру, ділова активність повернулася до довоєнного рівня для 85% українських ІТ-компаній. З початку війни 77% інформаційно-комунікаційних компаній в Україні залучили нових клієнтів. І хоча цього року ринкова картина була невтішною, інвестиції й дотепер у вісім разів більші, ніж у 2015 році.

Нагадаємо, Promin Aerospace готується до льотних випробувань ракети у 2023 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram