Новини
3 Червня 2021
653

Європейці накопичили €700 мільярдів зайвих заощаджень

Тим часом у споживачів з’явилася можливість знову витрачати гроші

В Європі та Великій Британії жителі накопичили близько €700 млрд (близько $853 млрд) надлишкових заощаджень, повідомляє CNBC з посиланням на коментар Ніка Нельсона, який відповідає в фінансовому холдингу UBS за стратегію інвестування в акції в Європі.

Введені у 2020 році локдауни та безпрецедентні заходи підтримки з боку влади призвели до появи величезного обсягу особистих накопичень: у США, за даними Moody’s Analytics, вони на $2,7 трлн перевищили очікуваний до пандемії рівень.

Тим часом масова вакцинація в розвинених країнах дозволила поступово знімати обмеження, а у споживачів з’явилася можливість знову витрачати гроші.

В інвестиційній компанії BlackRock, найбільшій у світі за обсягом активів під управлінням, заявили, що після відкриття європейських економік люди знову розпочали витрачати.

Експерти очікують колосальних витрат на походи в ресторани, випивку, подорожі й дозвілля. “Ми називаємо це “витратами-реваншем”: люди надзвичайно натхненні смаком свободи, і кидаються грошима, коли збираються поспілкуватися або купують щось на свій смак”, — йдеться у звіті BlackRock.

Там помітили, що в першому кварталі 2021 року вже зріс попит на предмети розкоші, як і витрати на соціальну активність: продажі у британських пабах на 12% перевищили допандемійний рівень у перший тиждень після відкриття.

При цьому індустрія гостинності та громадського харчування в Європі зіткнулася з дефіцитом кадрів. На брак персоналу скаржаться власники берлінських ресторанів. У Великій Британії бізнес відчуває серйозні проблеми через відтік мігрантів.

Як писали раніше Investory News, наслідки пандемії коронавірусу та Brexit залишать на економіці Великої Британії глибокий шрам — вона постраждає набагато більше, ніж інші економіки країн “Великої сімки”. Докладніше за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram