Новини
1 Червня 2021
1 015

Великій Британії прогнозують глибокий економічний шрам

Роздрібній торгівлі країни загрожує глобальне закриття

Наслідки пандемії коронавірусу та Brexit залишать на економіці Великої Британії глибокий шрам — вона постраждає набагато більше, ніж інші економіки країн “Великої сімки”, свідчать дані прогнозу Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), який цитує The Guardian.

Вихід країни з ЄС, зазначають аналітики, негативно позначиться на зовнішніх економічних зв’язках. Згідно з офіційними даними, обсяг торгівлі з ЄС на початку року знизився на чверть проти 2018 року.

Безробіття, за оцінками аналітиків, зросте до 6,1% до кінця року проти 4,8% у першому кварталі. При цьому темпи зростання британської економіки, вважають в організації, будуть найвищими з часів Другої світової війни. У 2021 році ВВП Британії зросте на 7,2% після скорочення на 9,8% у 2020-му, прогнозують в ОЕСР.

“Тривале пом’якшення обмежень, пов’язаних з охороною здоров’я, забезпечує можливості для помітного відновлення. Споживання швидко зросте, коли знову відкриється постраждала сфера гостинності та роздрібної торгівлі”, — пояснили аналітики.

Прогноз був значно переглянутий в кращу сторону завдяки успіхам програми вакцинації у Великій Британії: раніше ОЕСР очікувала зростання у 5,1%.

Аналітики також поліпшили свої прогнози щодо зростання світової економіки в цілому: цьогоріч він становитиме 5,8%, а у 2022-му — 4,4%. Драйвером розвитку, на думку фахівців, стануть США.

Тим часом згідно з інформацією агенції Reuters, роздрібній торгівлі Великої Британії загрожує “цунамі закриття”, якщо уряд не продовжить чинний мораторій на стягнення боргів. З таким прогнозом виступили в організації British Retail Consortium (BRC), що представляє інтереси галузі.

Кожен сьомий магазин у країні вже пустує: торговельні точки, що не продавали “життєво важливі” товари, в пандемію змушені були закриватися. Загальні борги з оренди досягають £2,9 млрд, підрахували в BRC.

Дві третини представників ритейлу заявляє, що борги з оренди з них збираються вимагати через суд після 1 липня — цього дня завершується дія мораторію.

80% орендарів стверджує, що їм дали менше ніж рік на те, щоб погасити борги. Припинення мораторію може призвести до закриття тисяч магазинів, кажуть у BRC, закликаючи британський уряд продовжити мораторій до кінця року.

Тимчасова заборона на стягнення боргів з оренди в комерційному секторі була введена в країні у квітні 2020 року і пізніше неодноразово продовжувалася. Уряд заборонив орендодавцям вдаватися до “агресивних” методів для отримання заборгованості.

На фоні пандемії коронавірусу і введення локдаунів з кризою зіткнулася вся світова економіка. Навіть після скасування обмежень бізнес продовжує стикатися з наслідками кризи, зокрема через дефіцит робочої сили та невизначеність, що зберігається.

Нагадаємо, фізичний обсяг обороту роздрібної торгівлі в Україні у квітні 2021 року проти березня впав на 6,5%. Однак локдаун майже не вплинув на роздрібну торгівлю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram