Новини
14 Грудня 2021
595

ЄС може відмовитись від довгострокових газових контрактів із Росією

Єврокомісія запропонує заходи щодо зміцнення безпеки постачання

Європейський Союз планує після 2049 року відмовитись від довгострокових контрактів на постачання газу в межах свого “зеленого” переходу, повідомляє Bloomberg із посиланням на відповідний законопроєкт.

Документ буде опубліковано 15 грудня, а 16 грудня його обговорять керівники Євросоюзу на саміті у Брюсселі.

Як зазначає агенція, у разі ухвалення цього рішення постраждає провідний постачальник палива до Європи — Росії.

Також повідомляється, що Єврокомісія запропонує заходи щодо зміцнення безпеки постачання, оскільки цієї зими Європа зіткнеться з рекордними цінами та гострим дефіцитом палива.

“Підвищена напруженість у відносинах між Росією та Україною загрожує подальшим скороченням постачання, збільшуючи ризик того, що енергетична криза збережеться наступного опалювального сезону”, — наголосили в Bloomberg.

Серед іншого, Єврокомісія також хоче запропонувати більш стратегічний підхід до зберігання газу, зокрема заходи щодо забезпечення високого рівня заповнення сховищ на початку опалювального сезону.

Також ініціатива передбачає добровільні спільні закупівлі стратегічних запасів газу операторами транспортних систем. Такі резерви можуть бути вивільнені у разі виникнення надзвичайної ситуації. У Єврокомісії поки що не коментують зазначені ініціативи.

Раніше Investory News писали, що Україна скоротила імпорт газу на 77%. На фоні газової кризи в Європі, трейдери нарощували реекспорт газу з України.

Тим часом Укргазвидобування відкрило нове родовище з перспективними ресурсами до 5 млрд м³ газу. Докладінше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram