Новини
23 Листопада 2022
339

ЄС буде вилучати активи ухилянтів від санкцій проти росії

Кошти будуть передавати Україні

Європейський Союз планує вилучати активи тих, хто намагається ухилятися від санкцій проти росії, і передавати їх Україні, заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, пише Irish Times.

Нові дані показують, що найбільшими державами, які заморозили активи в межах антиросійських санкцій, є Бельгія (на суму €3,5 млрд), Люксембург (майже €2,5 млрд), Італія (€2,3 млрд), Німеччина (€2,2 млрд), Австрія та Ірландія (по €1,8 млрд кожна), Франція (€1,3 млрд) та Іспанія (понад €1 млрд).

Між сумами, замороженими різними державами-членами ЄС, існує велика розбіжність, до того ж Угорщина заморозила активи всього на €3 тис.

Згідно з даними, які отримало видання, активи належать 1 239 підсанкційним особам та 116 підсанкційним компаніям, включеним до санкційного списку ЄС через їхній зв’язок із вторгненням росії в Україну.

Європейська Комісія сподівається за кілька днів випустити директиву, яка дозволить не тільки заморожувати активи, а й конфіскувати їх, сказав Рейндерс. Таким чином ухилення від санкцій потрапить до списку “злочинів ЄС”.

Єврокомісія готова просувати законодавство і “якнайшвидше приступити до виконання”, сказав Рейндерс. Завершення законодавчого процесу можливе протягом кількох місяців.

Криміналізація ухилення від санкцій дозволить конфісковувати активи щоразу, коли виноситься обвинувальний вирок, і застосовуватиметься у випадках, коли олігархи передають право власності на актив члену сім’ї чи складній юридичній структурі.

“Якщо вдасться конфіскувати, то можна буде повернути гроші українському народу. І це те, що ми намагаємося зробити”, — сказав Рейндерс.

Крім того, ЄС вивчає, чи зможуть заморожені резерви російського Центробанку (близько €30 млрд зберігаються в Європі), використовуватися як “гарантія” для “тиску на росію”, щоб змусити її оплатити відновлення України в майбутньому.

“Після такої агресії цілком логічно, що частина фінансування відновлення має надходити з росії, а не лише від міжнародної спільноти”, — сказав Рейндерс.

Ухилення від санкцій буде в центрі уваги наступного пакета санкцій ЄС.

Нагадаємо, загроза України Новоросійську підірве вплив рф у Чорному морі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram