Новини
10 Лютого 2022
782

Японія зіткнулася з надлишком грошей

Різке зростання депозитів стурбувало японські банки

Значне збільшення обсягу депозитів, що стало наслідком грошових виплат уряду Японії, викликає занепокоєння фінансових організацій та заважає центробанку боротися із наслідками політики негативних процентних ставок, пише Reuters.

Влада Японії приділяє особливу увагу підтримці економіки під час пандемії коронавірусу. Так, у 2020 році на ці цілі було виділено 25,6 трлн єн (близько $221,8 млрд), у 2021 році — 56 трлн єн (близько $485,1 млрд). Одноразові прямі виплати населення становили 100 тис. єн (близько $866), малому бізнесу — 2,5 млн єн (близько $21,6 тис.).

Найближчим часом влада планує роздати своїм громадянам ще 1,8 трлн єн (близько $15,6 млрд). Це викликає занепокоєння японських банків, оскільки значна частина минулих виплат осіла на банківських рахунках. На січень 2022 року обсяг вкладів в основних японських банках становив 446 трлн єн (близько $3,87 трлн). З початку пандемії коронавірусу у 2020 році обсяг заощаджень збільшився на 14%.

Банки неспроста виявляють занепокоєння різким зростанням депозитів. У січні 2022 року найбільший банк MUFG Bank заплатив за зберігання грошей у Банку Японії. Це сталося вперше з моменту запровадження ЦП негативних процентних ставок у 2016 році. На цей момент вона дорівнює мінус 0,1% — тобто щороку Банк Японії списує 0,1% з розміщених депозитів комерційних банків на свою користь. Такою політикою він намагається мотивувати фінансові організації активніше видавати кредити.

Інвестувати вільні кошти банки можуть не завжди. У випадку з MUFG Bank, на цю можливість вплинули як вимоги регулятора, так і політика фірми. “Сума депозитів перевищила певний поріг. Також існують обмеження на керування коштами на грошовому ринку, які мають економічний сенс”, — пояснив представник MUFG Bank.

Сам Банк Японії заперечує, що ситуація із MUFG Bank чимось небезпечна. “Я не бачу в цьому жодних ознак того, що недоліки нашої політики негативних ставок стануть реальністю”, — заявив заступник керівника Банком Японії Масазумі Вакатабе.

Ситуація, що склалася, змусила комерційні банки задуматися, чи правильно надходить японський ЦБ. “Фінансові установи все ще незадоволені політикою Банку Японії за негативними ставками”, — заявило джерело Reuters, близьке до центробанку. За його словами, банки хочуть більш круту криву прибутковості, що підвищить їхній прибуток. Ця крива показує співвідношення між дохідностями різних випусків облігацій залежно від терміну погашення.

Тим часом українські платоспроможні банки 2021 року отримали 77,5 млрд грн чистого прибутку, що вдвічі більше, ніж 2020-го.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram