Новини
2 Вересня 2021
783

Японія приструнила Apple за монополізм

Яблучна компанія дозволить розробникам додатків не платити 30%-ву комісію

Техногігант Apple скасує зобов’язання зі сплати 30%-вої комісії для розробників мультимедійних додатків. Рішення торкнеться додатків із музикою, відео, книгами, а також цифрової преси, але не вплине на ігри. Поступка викликана розслідуванням японської влади, яким вдалося приструнити компанію та усунути монополію магазину App Store на платежі за звантаження і підписки, пише Bloomberg.

Японська комісія з добросовісної конкуренції заявила, що Apple повинна надавати інші канали для онлайн-оплати, крім внутрішньої технології магазину AppStore під назвою In-App Purchase. Регулюючий орган порахував, що зміна платіжної політики техногіганта призведе до зниження цін і принесе користь споживачам.

Apple погодилася виконати вимоги японського відомства. Уникнути комісії розробникам додатків дозволить використання зовнішніх вебсайтів. До недавнього часу всі користувачі купували програми лише через App Store, і компанія стягувала 30% з доходу від кожного скачування або підписки. Тепер клієнти зможуть використовувати для оплати сторонні посилання.

Японська антимонопольна служба визнала цей крок достатнім для закриття справи компанії. Рішення набуде чинності в усьому світі на початку наступного року. Сплата комісії, як і раніше залишиться обов’язковою для розробників ігор, найприбутковішого класу мобільних додатків.

Домінуюче положення Apple і Google на ринку мобільних платформ все частіше привертає увагу регулюючих органів різних країн. 31 серпня у Південній Кореї був схвалений новий закон, який зобов’язує дві провідні компанії надавати користувачам можливість вибрати спосіб онлайн-оплати. Аналогічні заходи знаходяться на розгляді у законодавців США. 2 вересня антимонопольний орган Індії почав розслідування щодо платежів Apple всередині додатків.

Нагадаємо, акції Apple оновили історичний максимум. У понеділок, 30 серпня, вартість паперів компанії зросла на 3,04%, завершивши день на позначці $153,12 за папір. З поправкою на дроблення акцій це найвищий рівень закриття за всю історію компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram