Новини
31 Серпня 2021
625

Які професійні навички будуть потрібні жінкам після коронакризи?

Жінки виявилися вразливішими до економічних наслідків пандемії, ніж чоловіки, і це є світовою тенденцією

Більша частина працюючих українок, а це 4,4 млн жінок, можуть зіткнутися з проблемами працевлаштування через два фактори, викликані коронакризою. По-перше, на це впливають нові карантинні обмеження і зміни споживчої поведінки, по-друге, прискорена автоматизація і трансформація бізнес-моделей у всіх сферах позбавляє жінок роботи, йдеться в дослідженні економістів Центру економічної стратегії.

Згідно з результатами дослідження, жінки виявилися більш уразливими до економічних наслідків пандемії, ніж чоловіки. Так відбувається в усьому світі. Через карантинні обмеження і зміни в поведінці людей роботу втрачали насамперед у торгівлі, сфері послуг і готельній індустрії, де працюють в основному жінки.

“В Україні чисельність зайнятих жінок за 2020 рік скоротилася на 4%. Крім того, криза суттєво прискорила довгостроковий мегатренд — трансформацію бізнес-процесів. Через прискорену алгоритмізацію людської праці частина робочих місць може зникнути швидше, ніж очікувалося, навіть для кваліфікованих українок: офісних працівниць, лаборанток і наукових працівниць”, — йдеться в повідомленні.

Менше роботи стане також для робітниць сфери послуг і торгівлі, а також жінок у найпростіших професіях. Наприклад, касирів поступово замінюють каси самообслуговування, сортувальників в логістичній галузі — машини, з переходом банків у смартфони закриваються відділення і зменшується потреба в економістах, касирах і кредитних агентах, а через перехід компаній на віддалену роботу зменшується кількість персоналу, необхідного для обслуговування офісів.

Також коронакриза вдарила по жінках у продуктивному для кар’єри віці: через тимчасове закриття дитячих садків і шкіл під час локдаунів сім’ї з дітьми зазнали додаткове навантаження, через що оплачувана робота матерів почала переходити на другий план.

Найбільшою за розмірами групою, яка виявилася під ризиком через автоматизацію і зміни, викликані коронакризою, є жінки старше 40 років. Щоб не залишитися без роботи, таким українкам варто задуматися про професійне перенавчання.

“Якщо сфокусуватися, наприклад, на швидко зростаючому ІТ-секторі, то офісні працівниці, такі як бухгалтери, економісти, аудитори, юристи, рієлтори, страхові агенти, можуть перекваліфікуватися на проєктних і продуктових менеджерів і бізнес-аналітиків. Жінки із серйозною технічною освітою — перейти в програмування, аналітику даних і менеджмент, а із сектора послуг і торгівлі та в найпростіших професіях — поліпшити цифрові компетенції та відправитися у швидкозростаючий сегмент клієнтської підтримки або знайти роботу, пов’язану з діджиталом, у своїй сфері”, — повідомляють економісти.

Зазначається, що перенавчанням фахівців на вразливих робочих місцях може частково займатися держава. Щоб державна перекваліфікація дійсно допомогла жінкам з професіями “в зоні ризику”, необхідно перевести частину роботи державних центрів зайнятості в онлайн і поліпшити їх якість, запустити державні ваучери на перенавчання в приватних освітніх установах, оновити пріоритетність професій, за якими здійснюється підготовка державним коштом, і організувати навчання на базі сучасних приватних компаній.

Нагадаємо, близько 32% українців хотіли б працювати за кордоном, при цьому 65% вважають за краще працювати в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram