Новини
2 Грудня 2019
1 392

Хід конем: Китай вводить санкції проти США

Зокрема, введені заходи обмежать заходження кораблів США в Гонконг

Китай ввів санкції проти американської правозахисної організації Human Rights Watch і тимчасово зупинив розгляд запитів на заходження кораблів США в Гонконг. Про це в понеділок в ході брифінгу заявила офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн, пише Reuters.

Контекст. “Всупереч рішучим протестам Китаю, американська сторона наполягла на підписанні так званого закону про права людини та демократії в Гонконзі, що є серйозним порушенням норм міжнародного права і втручанням у внутрішні справи Китаю”, — заявила дипломат.

Також, вона додала, що у відповідь на необгрунтовані дії американської сторони МЗС прийняло рішення пригальмувати розгляд запитів на відвідування Гонконгу американськими військовими кораблями та літаками. Крім того, прийнято санкції щодо американських неурядових організацій — National Endowment for Democracy, International Republican Institute, Human Rights Watch, Freedom House та ряду інших.

“Ми закликаємо Сполучені Штати виправити помилки, припинити втручання в наші внутрішні справи. Китай вживе всіх необхідних заходів відповідно до розвитку ситуації для захисту стабільності й процвітання Гонконгу, а також національного суверенітету, безпеки та інтересів розвитку нашої країни”, — підкреслила Хуа Чуньїн.

Причина. Нагадаємо, протести в Гонконзі почалися в кінці березня через невдоволення жителів проектом закону про екстрадицію в Китай. Після відкликання законопроекту демонстрації не припинилися. Учасники акцій вимагають розслідування дій міліціонерів під час протестів, зміни виборчого права, а також відставки глави Гонконгу Керрі Лам.

28 листопада стало відомо, що президент США Дональд Трамп затвердив закон, в якому прописується ставлення Вашингтона до Гонконгу: закон присвячений правам людини та демократії в цьому адміністративному районі й спрямований на мирне врегулювання конфлікту. Також американський лідер заборонив постачання в Китай поліцейських спецзасобів.

Попри те, що Трамп при цьому наголосив на свою повагу до влади Китаю та особисто до голови КНР Сі Цзіньпіну, китайська сторона відреагувала рішучим протестом.

Ще раніше, 19 листопада сенат США прийняв законопроект, що зобов’язує Білий дім щорічно переглядати торгові відносини з Гонконгом і оцінювати їх на предмет автономності регіону від центральної влади Китаю.

Наслідки. Якщо ступінь такої автономності буде визнаний недостатнім, Вашингтон буде зобов’язаний накласти на Гонконг ті ж обмеження, що діють зараз відносно материкового Китаю. В цьому випадку китайські компанії втратять лазівки для ведення бізнесу з іноземними партнерами.

Раніше Investory News писали про мільярдні втрати та обвал економіки в наслідок протестів у Гонконзі та Франції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram