Новини
11 Лютого 2020
790

Xiaomi, DiDi та ще 300 китайських компаній через коронавірус просять $8,2 мільярда у кредит

Тим часом інші компанії перепрофільовують свої виробничі потужності через дефіцит медичних масок

Кілька сотень китайських компаній звернулися в банки з проханням надати їм кредити на загальну суму у $8,2 млрд для того, щоб пом’якшити наслідки коронавіруса, повідомляє Reuters, посилаючись на два джерела у банківській сфері.

Видання зазначає, що у своєму розпорядженні має копії з двома списками компаній, які звернулися за кредитами. “Серед них виробник смартфонів Xiaomi, найбільша у Китаї компанія з доставки їжі Meituan Dianping, DiDi – надає транспортні послуги, технологічна Megvii, а також розробник антивірусних програм і мобільних додатків Qihoo 360”, – йдеться у повідомленні.

Чому просять. За словами одного із джерел, вищевказані компанії або активно залучені до боротьби з коронавірусом, або понесли найбільші фінансові втрати через нього.

“Компанії, які попросили кошти, ймовірніше, отримають схвалення від банків у найкоротші терміни. Крім того, кредити їм будуть видані за пільговими ставками”, – зазначає видання.

Скільки просять. І додає, що наразі немає офіційних даних, що розкривають загальний обсяг кредитів, які китайські компанії намагаються отримати по всій країні, щоб пережити спалах епідемії. Проте, згідно зі списками, Xiaomi просить кредит на суму у 5 млрд юанів (понад $716 млн) для виробництва та продажу медичного обладнання та аксесуарів, включаючи маски й термометри.

У свою чергу, Meituan Dianping хотіла б отримати 4 млрд юанів ($572,9 млн). “Частину цих грошей компанія має намір направити на безкоштовну доставку їжі для медичного персоналу в Ухані, де стався спалах вірусу”, – йдеться у повідомленні.

Приватна компанія DiDi, як зазначено у копії документа, “серйозно постраждала від коронавірусу”, й прагне отримати 50 млн юанів ($7,16 млн), а Qihoo 360 просить 1 млрд юанів ($143,25 млн) для купівлі товарів медичного призначення та фінансування роботи над додатками для відстеження та локалізації вірусу.

Стартап Megvii подав заявку на 100 млн юанів ($14,32 мільйона) на розробку нових технологій, включаючи інструменти для підвищення точності ідентифікації людей в масках у натовпі.

Перекваліфіковуються. Тим часом через дефіцит медичних масок азійський бізнес змушений перепрофілювати свої виробничі потужності. Тепер засоби захисту від коронавірусу випускають нафтовики, автомобільні компанії та постачальник Apple, повідомляє Bloomberg.

Так, китайська енергетична компанія Sinopec повідомила, що придбала необхідне обладнання і на даний момент створює 11 виробничих ліній для виготовлення масок.

Тим часом тайванська фірма Foxconn, яка збирає гаджети Apple, почала випускати маски ще з 5 лютого – у першу чергу, щоб забезпечити ними 1 млн своїх співробітників. “До кінця місяця компанія планує налагодити щоденне виробництво 2 млн масок”, – пише видання.

З 17 лютого китайський виробник електромобілів BYD розпочне випуск до 5 млн масок, а до кінця місяця планує запустити виробництво до 50 тис. упаковок дезинфікуючого засобу на день. “Перші партії BYD поставить водіям громадського транспорту, таксі, співробітникам аеропортів й авіакомпаній, а також волонтерам”, – повідомив представник компанії.

У свою чергу компанія SAIC-GM-Wuling, яка є “дочкою” General Motors у Китаї, заявила, що підготувала 14 виробничих ліній, здатних випускати 1,7 млн ​​масок на день. “Першу партію компанія випустила минулої неділі”, – йдеться у повідомленні. Того ж дня виробник вантажних автомобілів Shaanxi Automobile Group розпочав виробництво захисних окулярів і має намір випускати понад 3 тис. штук на день.

Видання зазначає, що Китай виробляє майже 15 млн медичних масок на день, але цього недостатньо, аби заповнити дефіцит. “Здатність швидко перевести виробництво від одного продукту до іншого говорить про потужність країни як промислової держави та показує, як компанії у поспіху намагаються перешкодити смертельному вірусу паралізувати їх діяльність”, – пише Bloomberg.

Нагадаємо, Китай виділить 71,85 млрд юанів (близько $10,3 млрд) для боротьби та профілактики нового коронавірусу. Тим часом глобальна економіка втратить понад $280 млрд у I кв 2020 року через поширення китайського коронавірусу, що покладе край безперервного зростання світового ВВП, який тривав 43 квартали поспіль.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram