Новини
10 Лютого 2020
870

Влада Китаю виділить понад $10 мільярдів на боротьбу з коронавірусом

А от світовій економіці поширення нового вірусу буде коштувати понад $280 мільярдів

Фото: Ahn Young-joon

Китай виділить 71,85 млрд юанів (близько $10,3 млрд) для боротьби та профілактики нового коронавірусу. Про це повідомиляє Міністерство фінансів Китаю.

Зазначається, що міністерство буде ретельно працювати для забезпечення стабільного функціонування економіки, оскільки епідеміологічна ситуація вплинула на макроекономічну діяльність країни, а малі та середні підприємства постануть перед труднощами після канікул з нагоди Свята весни (китайського Нового року).

А ось глобальна економіка втратить понад $280 млрд в першому кварталі 2020 р. через поширення китайського коронавірусу. Це покладе край безперервного зростання світового ВВП, який тривав 43 квартали поспіль. Такий прогноз дають експерти Capital Economics.

“Відповідно до наших прогнозів, вперше з 2009 р. світовий ВВП не збільшиться в порівнянні з попереднім кварталом”, — зазначає економіст Capital Economics Саймон Макадам.

Макадам очікує, що епідемія коронавірусу буде зупинена, і в цьому році світова економіка надолужить втрачене виробництво, завдяки чому, обсяг глобального ВВП до середини 2021 р. досягне рівня, на якому він перебував би в разі відсутності епідемії.

За даними Держкомітету охорони здоров’я КНР, в Китаї кількість хворих на пневмонію, що викликається новим типом коронавірусу, склала 40,171 тис. осіб, смертельний результат зафіксований в 908 випадках.

У неділю в Китаї було зареєстровано понад 3 тис. нових випадків зараження, на 15% більше, ніж напередодні.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебрейесус написав на своїй сторінці в Twitter, що ситуація з коронавірусом, яка спостерігається в даний час, може виявитися лише верхівкою айсберга.

“Є кілька випадків передачі вірусу 2019nCoV людьми, які не були в Китаї. Поява невеликого числа таких випадків може свідчити про можливість ширшої передачі інфекції в інших країнах”, — зазначив він.

Число підтверджених випадків зараження коронавірусів вже більш ніж в 5 разів перевищує кількість заражених на атипову пневмонію (SARS) у 2015 р.

У Capital Economics очікують, що економічні наслідки в разі коронавірусу будуть більш істотними, ніж в разі SARS.

Макадам вважає, що країни Азії, що розвиваються серйозно постраждають, як в результаті припинення потоку туристів з Китаю, так і в результаті пошкодження глобальних ланцюжків постачань через припинення роботи підприємств в КНР.

Що стосується розвинених економік найбільш серйозні проблеми чекають Австралію, ВВП якої може знизитися, оскільки країна значною мірою залежить від припливу китайських туристів і експорту в КНР.

Як писали раніше Investory News, Центральний банк Китаю має намір підтримати економіку країни, яка постраждала в результаті спалаху коронавірусу. В понеділок, 3 лютого, на ринки була виведена ліквідність на суму понад $173 млрд.

Через коронавірус великі корпорації почали втрачати мільйони доларів. Компанії намагаються протистояти епідемії нового вірусу та закривають офіси по всьому Китаю, забороняючи туди їздити співробітникам з інших країн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram