Новини
13 Березня 2021
884

Харчова катастрофа: Майже мільярд тонн продовольства було викинуто за 2019 рік

Загальна вага продовольчих відходів еквівалентна приблизно 23 мільйонам повністю завантажених 40-тонних вантажівок

Згідно з новим дослідженням ООН, проведеним на підтримку глобальних зусиль зі скорочення витрат харчових продуктів, близько 931 млн т продовольства, або 17% від загальної кількості харчових продуктів, доступних споживачам 2019 року, було відправлено в сміттєві баки домашніх господарств, роздрібних торговців, ресторанів та інших підприємств громадського харчування, пише SciTechDaily.

У Доповіді про індекс харчових відходів за 2021 рік, підготовленому Програмою Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища (UNEP) та партнерською організацією WRAP, розглядаються харчові відходи, що виникають у торгових точках, ресторанах і будинках, включаючи як харчові продукти, так і неїстівні частини, такі як кістки та черепашки.

У звіті представлені найповніші на сьогодні дані зі збору, аналізу та моделювання харчових відходів. Також для країн пропонується методологія їх вимірювання. Таким чином було виявлено 152 точки збору даних про харчові відходи в 54 країнах.

У звіті робиться висновок, що майже в кожній країні, в якій вимірювалися харчові відходи, вони були значними, незалежно від рівня доходів. Він показує, що більша частина цих відходів надходить з домашніх господарств, які викидають 11% від загальної кількості харчоих продуктів, доступних на етапі споживання в ланцюжку постачання. У сфері громадського харчування і роздрібної торгівлі відходи складають 5% і 2% відповідно.

На глобальному рівні на душу населення припадає 121 кг викинутих харчових продуктів. Звіт також включає регіональні й національні оцінки на душу населення.

Харчові відходи мають серйозні екологічні, соціальні та економічні наслідки. Наприклад, в той час, коли заходи з боротьби зі зміною клімату все ще недостатні, 8-10% глобальних викидів парникових газів пов’язані з харчовими продуктами, які не споживаються.

“Скорочення харчових відходів скоротить викиди парникових газів, сповільнить руйнування природи через перетворення земель і забруднення, підвищить доступність харчів і, таким чином, зменшить голод і заощадить гроші під час глобальної рецесії”, — зазначив виконавчий директор UNEP Інгер Андерсон.

За його словами, якщо ми хочемо серйозно зайнятися розв’язанням проблеми зміни клімату, втрати природи та біорізноманіття, забруднення і відходів, підприємства, уряд і громадяни всього світу повинні внести свій внесок у скорочення харчових відходів.

Згідно зі звітом UNEP, у 2019 році від голоду постраждали 690 млн осіб і очікується, що їх число різко зросте через COVID-19. При цьому три мільярди людей у ​​світі не можуть дозволити собі здорове харчування.

“Довгий час вважалося, що харчові відходи в домашніх умовах є серйозною проблемою тільки в розвинених країнах, але ми бачимо, що не все так однозначно”, — підкреслив генеральний директор WRAP Маркус Говер.

Нові глобальні оцінки харчових відходів на рівні споживачів були отримані на основі наявних даних і екстраполяції, заснованих на оцінках, які спостерігалися в інших країнах.

Оскільки 75% населення світу проживає в країнах, де оцінка харчових відходів безпосередньо відстежується на рівні домогосподарств, вірогідність оцінки в цьому секторі вища.

Як писали раніше Investory News, голова КНР Сі Цзіньпін закликав міста розробити “творчі рішення” щодо скорочення харчових відходів. За словами політика, обсяг харчових відходів у країні “шокує та засмучує”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram