Новини
23 Червня 2020
916

WWDC 2020: Apple презентувала оновлення для операційних систем

Крім того, яблучний гігант відмовиться від процесорів Intel — замість них будуть власні чіпи компанії

Компанія Apple на щорічній конференції для розробників WWDC в Сан-Хосе (Каліфорнія) презентувала нові версії операційних систем для iPhone, iPad, Mac і Apple Watch.

В iOS 14 для iPhone з’явилися нові параметри для дисплея — на сторінках домашнього екрана можна налаштовувати віджети. Інтерфейс став більш компактним: вхідні дзвінки FaceTime, телефонні дзвінки та взаємодії з Siri тепер не будуть займати цілий екран. Також став доступний режим “Картинка в картинці” — одночасно з переглядом відео можна використовувати іншим додатком.

Крім цього, Apple додала функцію мініатюр додатків сторонніх компаній App Clip зі спрощеним функціоналом, в Maps з’явилися маршрути на велосипеді та електромобілі з урахуванням перепадів висоти, завантаженості вулиць і сходинок на маршруті, а функція Apple Translate перекладає текстові й голосові повідомлення між 11 мовами.

В операційній системі для планшетів Apple iPadOS 14 переробили інтерфейс — з’явилися віджети, змінився інтерфейс для вхідних викликів, а також оновили бічні панелі в деяких додатках і перенесли Siri в нижню частину екрану.

Додані нові функції в роботі зі стилусом Apple Pencil: перетворення рукописного тексту англійською та китайською мовами в машинний і розпізнавання геометричних фігур. Крім того, вдосконалено технологію доповненої реальності.

Операційна система macOS Big Sur. “Це найзначніше оновлення дизайну більш ніж за десять років. У новій операційній системі багато змін: лаконічне оформлення, розширені функції основних додатків, таких як Safari, Messeges і Maps, і нові технології забезпечення конфіденційності. Ми думаємо, що всі користувачі оцінять передові можливості macOS Big Sur”, — розповів старший віце-президент Apple з розробки програмного забезпечення Крейг Федеріго.

У браузері Safari збільшили швидкість роботи, додали можливість персоналізації стартової сторінки та вбудований переклад веб-сторінок із семи мов. У Maps з’явилися путівники, функція панорамного перегляду, докладні карти приміщень найбільших аеропортів і ТЦ.

“У watchOS 7 з’являться відстеження сну, автоматичне розпізнавання миття рук і нові типи тренувань, а також абсолютно нові можливості пошуку циферблатів та їх використання”, — заявив головний операційний директор Apple Джефф Вільямс.

Пристрій по диханню і рухам буде підраховувати тривалість сну і допоможе дотримуватися вечірні ритуали перед сном, простежить за миттям рук не менше 20 секунд, а також повідомить про високий рівень шуму та його потенційну небезпеку.

Навушники AirPods зможуть миттєво перемикатися між пристроями Apple і створять об’ємні панорами звуку, відстежуючи рухи голови та регулюючи частоти.

Також Apple оголосила про відмову від Intel і переході на процесори власної розробки в Mac. Перші комп’ютери з процесором Apple вийдуть в кінці 2020 р. Компанія розраховує завершити перехід протягом двох років.

“Розробка дозволить Apple забезпечити вищу продуктивність при більшій енергоефективності”, — пояснили в компанії.

Для адаптації додатків під Apple Silicon потрібно використовувати нову версію XCode. Про підтримку Apple Silicon вже заявили Microsoft і Adobe. Компанія представила, як працює Photoshop.

Для розробників, які не встигнуть перенести свої додатки під нову архітектуру, компанія створила технологію Rosetta 2, яка дозволить автоматично адаптувати їх. Технологія Universal 2, навпаки, дозволить запускати додатки для процесорів Apple на Intel.

Для розробників Apple випустить спеціальну версію Mac mini для створення додатків на Mac з власними чіпами.

Apple проводить конференцію для розробників кожен червень. Цього року захід проходить в онлайн-форматі на фоні пандемії коронавірусу.

Як відомо, ринкова капіталізація Apple у четвер, 10 червня, досягла $1,53 трлн. Це сталося в ході чергових торгів на біржі NASDAQ. Вартість акції Apple виросла до $352. А от аналітик Evercore вважає, що саме Apple першою досягне позначки у $2 трлн, і зробить це протягом наступних чотирьох років.

Нещодавно Єврокомісія заявила, що почне антимонопольне розслідування щодо Apple, адже минулого року було отримано дві скарги від компаній-конкурентів Apple.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram