Новини
30 Березня 2022
659

Втрати бізнесу за місяць війни

Кожне четверте підприємство переорієнтовують свій бізнес на гуманітарні потреби

Третина опитаних бізнесів повідомляють про втрати понад $1 млн за місяць війни. Такою є оцінка 34% керівників членських компаній Європейської бізнес Асоціації (ЄБА) втрат свого бізнесу після першого місяця війни.

Ще 13% оцінюють втрати бізнесу в діапазоні від $500 тис. до $1 млн, 28% — від $100 до $500 тис., і 14% оцінюють втрати на суму до $100 тис. Тільки 1% серед опитаних членських компаній не зазнали жодних втрат за місяць війни. Інші компанії ще ведуть підрахунок отриманих збитків.

Для того, аби залишатися на плаву, 68% компаній скорочують витрати, 44% вдаються до отримання заборгованості від клієнтів або партнерів, 35% проводять релокацію підприємств, а 13% запускають нові бізнес-напрямки.

Кожне четверте підприємство, зокрема 25% опитаних переорієнтовують свій бізнес на гуманітарні потреби, а 13% — на потреби армії.

Для продовження роботи бізнесу 23% шукають клієнтів на іноземних ринках, а 15% — в пошуках фінансування. Водночас 9% бізнесу змушені вдаватися до скорочення персоналу, а 8% повідомляють, що не можуть втримати свій бізнес на плаву.

Найбільші проблеми для бізнесу, за версією спільноти Асоціації, наразі виглядають наступним чином в порядку пріоритетності:

• Труднощі з логістикою.

• Проблеми з поставками товарів.

• Замороження контрактів з іноземними та локальними клієнтами.

• Низька купівельна спроможність населення.

• Пошкоджені потужності, основний фонд бізнесу, інфраструктура.

• Нестача фінансових ресурсів та інвестицій.

• Нестача сировини.

Тільки 1% серед опитаних нами офісів компаній в Україні наразі підпорядковуються російській федерації, при цьому 7% повідомляють, що їхнє підпорядкування рф вже скасоване.

Інші 92% або не підпорядковувались рф, або є представниками локального бізнесу. Також 22% опитаних нами компаній повідомляють, що ніколи не мали бізнес-зв’язків з рф.

Нагадаємо, вже 40 українських підприємств переміщені із зони активних бойових дій за програмою з релокації виробничих об’єктів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram