Новини
28 Квітня 2020
1 122

Врятувати океани: Норвезький мільярдер будує найбільшу у світі яхту для екологів

Історія бізнесмена К’єлля Інге Реккі, який вирішив свої статки інвестувати у добру справу

На фото: К’єлль Інге Реккі/Frode Hansen

Один із найбагатших норвезьких мільярдерів К’єлль Інге Реккі побудував найбільшу у світі яхту з басейнами, джакузі та вертолітним майданчиком вартістю близько $350 млн, щоб рятувати океани, пише Forbes.

Rev, за словами Реккі, — це дослідницьке судно довжиною 182,88 м. На борту знаходяться підводний човен, вертолітні майданчики, три басейни, вісім лабораторій та апарат на дистанційному управлінні, який може опускатися на глибину до 580 м.

План Реккі простий. Він дозволить вченим безкоштовно користуватися яхтою, щоб вони могли знаходити океанічне сміття, оцінювати промислові запаси та перевіряти рівень кислотності води.

Коли дослідники не будуть використовувати судно, він сам відправиться в плавання у своє задоволення або ж здасть яхту напрокат якимось багатіям, а дохід пожертвує на природоохоронні проекти.

На фото: будування яхти Rev Ocean/Espen Gjelesten/Fuglefjellet

К’єлль Інге Реккі заробив статок у $1,7 млрд, експлуатуючи водні ресурси: від тралового промислу до підводного буріння та комерційних вантажних перевезень. “Я теж частина цієї проблеми”, — визнає він. Тепер, за його словами, він хоче навести порядок. Але не так сильно, щоб виключити з портфеля компанії, які забруднюють навколишнє середовище.

“Нам не потрібно визнання. Ми просто хочемо взяти участь у розв’язанні проблеми”, — зазначає Реккі.

Він виріс у норвезькому місті Мольде, у сім’ї дуже скромного достатку. У 1980 р., коли йому був 21 рік, він переїхав у Сіетл, щоб працювати на траулері.

До 1982 р. К’єлль зібрав $75 тис. для першого внеску за власний човен — 21-метровий траулер. Два роки по тому на його першому човні сталася пожежа. Він купив другу, а та сіла на мілину й затонула.

Якимось чином банки продовжили кредитувати Реккі, і він зміг почати заново. Згодом він зібрав невеликий флот, який до 1987 р. перетворився на повноцінну компанію American Seafoods, яка ловила минтай біля берегів Аляски.

Коли фінансове становище Реккі усталилося (частково завдяки субсидіям норвезького уряду), його суди стали виловлювати величезну кількість риби. За власними оцінками, в якийсь момент вони добували від 600 тис. до 800 тис. риб у день, а річні продажі перевищували $18 млн (сьогодні приблизно $45 млн). Рибу вищої якості обробляли на філе і продавали. Решта переробляли в рибну муку та риб’ячий жир.

На фото: К’єлль Інге Реккі/Knut Egil Wang

У 1990 р. Реккі зосередився на Норвегії, яка тоді відновлювалася від економічної кризи.

Серед його придбань були виробник одягу, мережа спортивних магазинів і величезні комплекси комерційної нерухомості.

У 1996 р. Реккі купив контрольний пакет в Aker, одному з найбільших норвезьких конгломератів, який спеціалізувався на будівництві кораблів і підводному бурінні. Тепер Aker — це назва публічної компанії мільярдера. Зараз його портфельні компанії в сукупності приносять $9,4 млрд виручки на рік.

Початок 2000 рр. ознаменувався складним періодом у житті Реккі. У 2002 р. він ніяк не міг отримати ліцензію на управління своєю 17-метровою яхтою Celina Bella. Він пішов в обхід закону та заплатив шведським чиновникам $10 тис. за цей документ.

“Я хотів отримати ліцензію найпростішим способом”, — говорить він і стверджує, що не знав про те, що порушує закон. Прокуратура дізналася про платіж, і Реккі засудили до 120 днів ув’язнення, але він відсидів 23 дні.

Звільнившись, Реккі продовжив інвестувати в енергетику, на яку припадає приблизно п’ята частина норвезької економіки. У 2005 р. К’єлль створив нафтову компанію Aker Drilling, що займалася бурінням на шельфі, а у 2014 р. придбав нафтогазову компанію Marathon Oil Norway за $2,7 млрд. Однак він почав турбуватися про те, яку спадщину залишить.

У 2017 р. Реккі заснував Rev Ocean — некомерційну організацію, яка зараз займається будівництвом однойменної яхти. Він зв’язався з Ніною Йенсен, яка на той момент керувала діяльністю Всесвітнього фонду дикої природи в Норвегії, і запропонував їй очолити нову організацію.

Проект готової яхти

Яхта — перший проект Rev Ocean. Є ще ініціатива щодо скорочення пластикових відходів в Гані та плани розробки програмного забезпечення, яке дозволить централізувати дослідні дані про океан.

Команда Йенсен займає третій поверх корпоративної штаб-квартири Реккі в Осло, ділячи офіс з енергетичним підрозділом Aker. Це збіг підкреслює очевидне зіткнення інтересів: поки Rev Ocean трудиться над очищенням океанів, Aker продовжує їх забруднювати.

А от деякі власники мегаяхт використовують свої судна для того, щоб дочекатися закінчення пандемії в самоізоляції далеко від вогнищ вірусу. На більшості яхт є свої медичні блоки з усім необхідним обладнанням для реанімації та інтенсивної терапії.

Investory News пропонують переглянути добірку з найбільшими яхтами, які було спущено на воду в 2019 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram