Новини
12 Березня 2020
966

Врятувати гривню: Нацбанк виставив на аукціон $200 мільйонів (Оновлено)

Попит на валюту суттєво перевищує пропозицію

Національний банк України (НБУ) проведе валютний аукціон, на якому готовий продати до $200 млн. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

За даними Нацбанку, на минулому тижні регулятор купив на ринку $150 млн, при цьому продав максимальний обсяг валюти з початку року — $307,2 млн. В цілому за тиждень було витрачено на підтримку гривні $157,2 млн.

Після обвалу 9 березня світових фінансових ринків, 10 березня Нацбанк продав на міжбанку $250 млн. Також, 11 березня для згладжування курсових коливань НБУ продав близько $350 млн.

У Нацбанку вважають, що ажіотаж на валютному ринку пов’язаний швидше з психологічним фактором, перш за все через поширення у світі коронавірусу. При цьому зазначають, що за економічними показниками його вплив на Україну є нейтральним.

“Зокрема, деяке падіння цін на наш експорт компенсується здешевленням імпорту, перш за все енергоносіїв”, — зазначають у НБУ.

Згодом стало відомо, що Наіональний банк України продав банкам $75,9 млн. Середньозважений курс аукціону становив 25,8130 грн/$1, а загальний обсяг прийнятих заявок на участь в торгах — $86,4 млн.

Згідно з повідомленням регулятора, НБУ має у своєму розпорядженні достатній запас міцності для згладжування надмірних коливань курсу. Міжнародні резерви перевищують $26 млрд, що дозволяє при необхідності й надалі проводити інтервенції з продажу валюти.

Нагадаємо, ВВП-варанти у “чорний понеділок”, 9 березня, подешевшали на 9,2%, а дохідність єврооблігацій України зросла на 1-1,1 процентний пункт (п.п.). Таким чином за підсумками понеділка ВВП-варанти коштували близько 81,8% номіналу. Нерезиденти зменшили свій ОВДП-портфель на 2,7 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram