Новини
26 Березня 2019
1 186

Вперед і вгору: Ціна на золото стрімко злетіла

Вартість однієї тройської унції зросла до $1320

25 березня курс золота на світовому ринку піднявся до позначки $1322,89 за тройську унцію – на 0,7% вище від закриття в п’ятницю. Таким чином вдалося оновити 4-тижневий максимум. Адже в останнє максимального значення котирування набувало 28 лютого, передає Reuters.

Впевнене зростання цін триває третій тиждень поспіль, за цей час золото подорожчало на 3,2%. Спостерігається зростання цін і на інші дорогоцінні метали. Так, вартість срібла піднялася на 3,2%, до позначки $15,7 за унцію, платини – на 6,2%, до $858 за унцію.

В останнє $1322,89 за тройську унцію давали майже рік тому. “Ф’ючерси на золото в останній раз торгувалися по $1322,80 за унцію, піднявшись на 0,80% за день, ще в квітні”, – розповів виданню Kitco News керуючий фондом Incrementum AG та автор щорічного звіту In Gold We Trust Рональд-Пітер Стоферле.

За його словами, якщо ціни зможуть переконливо пробитися вище довгострокового рівня опору, тоді потік інвестиційного капіталу повернеться на ринок. “Наразі є багато інституційних гравців, що сидять у стороні. Вони дивляться на золото, але чекають слушного часу для купівлі”, – відмітив Стоферле.

Як розповів Investory News керівник аналітичного департаменту ГК Forex Club Андрій Шевчишин, ціни на дорогоцінні метали зросли через поновлення відчуття небезпеки щодо уповільнення темпів розвитку глобальної економіки.

Так, на останньому засіданні Європейський центральний банк погіршив прогнози щодо зростання європейської економіки. І вже восени готовий запустити нову програму стимулювання.

Погіршив прогнози щодо росту економіки ЄС та Китаю й американська ФРС, передбачаючи значні ризики, котрі змусять зупинити раніше заплановане посилення кредитно-грошової політики і не збільшувати до кінця 2019 року облікову ставку.

“В результаті, інвестори шукають для своїх капіталів “тиху гавань” безпечних активів. Золото – традиційний захисник активів у кризовий період. Коли зростає попит – зростає і ціна”, – пояснив Андрій Шевчишин.

Що стосується локального ринку – він також відреагував ростом золота й інших дорогоцінних металів, оскільки внутрішні ціни прив’язані до світових спотових котирувань із врахуванням курсової різниці.

За даними Національного банку України станом на 26 березня у порівнянні з попереднім банківським днем курс золота (за 10 тройських унцій) зріс на 0,36% (+1277 грн) і становить 354,7 тис. грн.

Учасники ринку очікують подальшого підвищення вартості дорогоцінного металу. “Оцінюючи високі ризики рецесії глобальної економіки, золото буде активом безпеки з потенціалом вийти на 5-річні максимуми – $1400 за тройську унцію”, – прогнозує Андрій Шевчишин.

Нагадаємо, 11 лютого Національний банк України порівняно з попереднім банківським днем підвищив курс золота на 0,12% до 352,6 тис. грн за 10 тройських унцій.

Раніше Investory News писали, що за підсумками 2018 р. міжнародні резерви України досягли $20,8 млрд, зростання склало 10,6%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram