Новини
22 Вересня 2020
705

Володимир Зеленський підписав закон про державні портфельні гарантії

Держава може надати портфельні гарантії в обсязі до 5 мільярдів гривень

Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом” № 873-ІХ, повідомляється на сайті Офісу президента.

Документ спрямований на розширення можливості доступу до кредитних ресурсів для мікро-, малих і середніх підприємств. Відповідно до закону, в поточному році держава може надати портфельні гарантії в обсязі до 5 млрд грн.

“Для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються українським мікропідприємствам і МСБ в розмірі, що не перевищує 80% загальної суми таких боргових зобов’язань по портфелю кредитів і 80% по кожному окремому кредиту, необхідне рішення Кабінету Міністрів, узгоджене з Комітетом Верховної Ради з питань бюджету”, — йдеться у повідомленні.

У документі зазначається, що порядок відбору банків-кредиторів і умови надання державних гарантій на портфельній основі, розмір і вид забезпечення, наданого такими суб’єктами господарювання, встановлюються урядом. Надання таких гарантій оформляється у вигляді договору між Міністерством фінансів і банком-кредитором.

Крім того, закон передбачає впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом, що дозволить реалізувати ініціативи президента України щодо доступного іпотечного кредитування.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроект, який відносить мікрокредити розміром до однієї мінімальної зарплати (до 5 тис. грн) до споживчих кредитів. Фінустанови відтепер розкриватимуть інформацію про повну процентну ставку та витрати клієнта.

Згідно з опитуванням, яке провела Європейська Бізнес Асоціація серед представників малого та мікробізнесу, 42% підприємців не готові до відновлення жорсткого карантину. У випадку другої хвилі коронавірусу більшості підприємців доведеться закривати бізнес або скорочувати його масштаби.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram