Соцмережі
3 Липня 2020
1 207

Володимир Поперешнюк: Дороги мають будувати приватні компанії

Приватні оператори працюють заради прибутку, тому будують якісно, швидко та там, де це потрібно

Хочу поділитися новиною – у рамках Інституту вільної економіки ми розпочали переклад книги Волтера Блока «Приватизація доріг». Незабаром плануємо видати її українською та російською мовами! Шукаємо також фахівця, який цікавиться та розбирається в темі приватних доріг у світі.

На мою думку, значущість будівництва доріг є недооціненою. Якісні, безпечні та швидкісні дороги дуже важливі не тільки для нашого приватного комфорту, а й для економіки.

Чому саме приватні гравці а не держава здатні це забезпечити? Головна причина проста – приватний оператор працює заради прибутку!!!

І для того, щоб отримати прибуток, підприємець:

1. Буде будувати дороги, які потрібні і там, де вони потрібні;

2. Буде витрачати свої гроші, а не гроші платників податків. Тому буде максимально ефективно та якісно будувати, берегти кожну копійку;

3. Буде намагатися створювати найкращий сервіс для клієнтів, стимулювати та збільшувати кількість перевізників. А для цього потрібно намагатися зменшувати ціни, та підвищувати якість дорожнього сервісу;

Натомість держава не зацікавлена в отриманні прибутку, адже у неї для цього є наші податки. Тому вона:

1. Будуватиме ті дороги, і в тих місцях, що вирішив чиновник, а не ринок;

2. Буде збирати податки на дороги з підприємців та людей. Не важливо, якими дорогами вони користуються і чи користуються взагалі. І сам факт сплати податків забирає у підприємців гроші на інвестиції у власну справу;

3. Буде витрачати максимальні суми, бо немає сенсу боротися за кожну гривню. Гроші то чужі, не свої. Віддавати чи відробляти їх не потрібно. Це підприємця перевіряє та карає ринок за помилкові інвестиції, чиновника ніхто не каратиме, можна закопувати стільки грошей скільки влізе.

4. Ніхто не буде зацікавлений у підвищенні якості сервісу, бо перевізники, водії не є клієнтами. Тому дороги можуть перекриватися, мати невелику пропускну здатність, бути буквально нанизані великою кількістю безпідставних обмежуючих знаків. Тому що немає сенсу боротися за клієнта та стимулювати притік нових перевізників.

Знаю, що є багато заперечень, стереотипів, починаючи від «Це буде дорого» , «Чому я повинен платити?» закінчуючи «А подивіться як у розвинутих країнах держави будують!».

Я скажу так, – дороги ніколи не були безкоштовні, ми всі за них платимо і зараз. А те, що десь багаті країни мають гроші на дороги, не означає, що вони тратять їх ефективно. Багаті країни завжди можуть собі дозволити те, чого не може бідна Україна. І, до речі, у світі та історії є чимало успішних прикладів функціонування приватних доріг!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram