Соцмережі
5 Травня 2020
886

Володимир Омелян: Туризм та транспорт на карантині

Закриття внутрішнього сполучення було помилкою

Одні з перших галузей, які постраждали від пандемії – авіація (і транспорт загалом) та туризм.

На жаль, Уряд України допустив фатальну помилку, заблокувавши внутрішньодержавне сполучення і зупинивши роботу громадського транспорту, насамперед метро.

Збитки українських авіаційних перевізників, летовищ, приватних і муніципальних підприємств – мільярди гривень. Багато з них – на межі банкрутства вже у травні.

Сьогодні аеропорт Жуляни звернувся по допомогу держави, щоб не звільняти співробітників. Летовища Бориспіль і Львів близькі до технічного дефолту. Непродумана політика уряду ще наприкінці 2019, коли державні компанії змусили відраховувати 90% прибутку до державного бюджету, фактично припинивши будь-які проекти розвитку, і зупинка авіаційних перельотів з середини березня повністю знекровила аеропорти.

Авіакомпанії змушені в час вимушеного простою виплачувати зарплати персоналу, щоб не втратити колектив, сплачувати лізингові платежі за літаки, що стоять на парковці, нести інші збитки.

Польоти над Україною скоротилися на 90%.

Замість повної заборони нам слід було розвивати внутрішнє сполучення. Авіаційне, залізничне, автобусне. Замість зупинки – ввести суворий контроль: маски, рукавички, дезинфікатори на кожному кроці. У разі потреби – плр-тести на вході і виході, як наприклад, це роблять в аеропорту Відня.

Нам треба повертатися на міжнародні напрямки, де це можливо.

Окремо, про туризм. Відпочинок не світить багатьом. Коли ти без роботи – відпочивати не буде за що.
Проблема виїхати відпочити на традиційні курорти закордоном.
Але це – шанс запустити внутрішній туризм.
Компенсувати частину вартості проїзду і відпочинку для українських туристів в Україні, на Чорному і Азовському морях, в Карпатах. Щоб українці нарешті відкрили для себе Україну.
Не будувати дороги там, де зручно дорожнім будівельним компаніям, а швидко, за 2-5 млн грн/км, відремонтувати ті дороги, якими щодня їздять люди і хочуть поїхати, щоб відпочити.

Щось держава зробила?

Криза лише розпочалася, а ми вже на очах втрачаємо низку галузей, які ще рік тому демонстрували 50% ріст!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram