Новини
5 Листопада 2020
873

Volkswagen перетворить грецький острів у полігон випробувань зелених технологій

За два роки весь транспорт там має стати електричним і заряджатися від поновлюваних джерел енергії

Німецька компанія Volkswagen разом з урядом Греції оголосили про спільний проєкт з організації на острові Астипалея вуглецево-нейтральної транспортної системи. Протягом найближчих двох років весь транспорт на острові повинен стати електричним, а його зарядка здійснюватиметься за допомогою поновлюваних джерел енергії, повідомляють Ведомости.

Видання зазначає, що площа острова становить близько 100 кв. км, мережа автодоріг складається приблизно з 30 км основних, 40 км другорядних і 120 км сільських трас. На острові проживає 1334 особи, парк транспортних засобів складається приблизно з 1 тисячі мопедів і мотоциклів, 500 легкових і комерційних автомобілів.

До початку пандемії острів щорічно відвідувало понад 70 тисяч туристів. Мережа громадського транспорту складається з одного маршруту протяжністю 10 км, на якому працюють два автобуси. На острові також є три невеликі контори з прокату автомобілів, які працюють тільки влітку.

За інформацією Handelsblatt, у рамках проєкту Volkswagen планує замінити електромобілями всю техніку служб острова, враховуючи автомобілі поліції й пожежної служби, а також ті самі два автобуси.

Volkswagen також переведе прокатні контори на парк з 50 електромобілів своїх моделей ID.3 й ID.4, 100 електричних мопедів виробництва входить у німецький концерн іспанської марки SEAT і близько 70 електричних велосипедів.

Компанія побудує на острові мережу своїх зарядних станцій Elli – приблизно 230 приватних і кілька громадських пунктів. Послуги з каршерінгу та спільних поїздок будуть доступними через мобільний додаток як туристам, так і жителям острова.

“Volkswagen і грецька влада розраховує, що впровадження цих послуг дозволить скоротити парк транспорту на острові приблизно до 1 тис. одиниць”, – йдеться у повідомленні.

Таким чином, експеримент повинен показати, наскільки жителі окремо взятої спільноти готові перейти на електромобілі або відмовитися від володіння власним транспортним засобом на користь послуг каршерінга.

За прогнозами Volkswagen, у міру переходу до зеленої транспортної системи потреба острова в електроенергії зросте приблизно на 15%. Наразі Астипалея, як і більшість невеликих грецьких островів, забезпечується електроенергією від електростанції, що працює на викопному паливі.

“Однак додаткові потреби – за умовами проєкту – забезпечуватимуться виключно за допомогою сонячної й вітроенергетики”, – зазначає видання.

Обсяги інвестицій у проєкт наразі не розголошуються. Зазначається, що в цілому Греція планує вкласти у сектор енергетики близько €45 млрд у найближчі 10 років.

У 2019 році понад 20% електроенергії надійшло з поновлюваних джерел. Частка вугільних ТЕС, яка 10 років тому становила майже 50%, швидко скорочується: до 2028 року уряд розраховує вивести з мережі всі електростанції цього типу.

Раніше Investory News писали, що в Євросоюзі поновлювані джерела енергії вперше обігнали вугілля, нафту й газ у виробництві електроенергії. Вітроенергетика, сонячна енергія, гідроенергія та біоенергетика виробили 40% електроенергії у 27 державах в першій половині року, випередивши викопне паливо, яке становило 34%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram