Новини
15 Вересня 2022
750

Власник Patagonia відмовився від компанії та передав прибуток на порятунок планети

Мільярдер закликав розумно використовувати ресурси, які у нас є

Мільярдер-власник Patagonia, 83-річний Івон Шуїнар, відмовився від компанії та передав 100% акцій неприбутковій організації Holdfast Collective, що займається боротьбою з екологічною кризою і захистом природи, йдеться у заяві Шуїнара.

Щороку гроші компанії, які вона заробить після реінвестування в бізнес, будуть розподіляти як дивіденди на порятунок планети. Щоби створити структуру, яка дозволить Patagonia залишатися комерційною та спрямовувати прибутки на захист довкілля, Шуїнар попередньо працював із юристами.

Фактично замість того, щоб продати компанію чи вивести на біржу, власник Patagonia разом із дружиною та двома дітьми передали свою власність спеціально створеному трасту Patagonia Purpose Trust, пише The New York Times. Цю власність оцінюють приблизно у $3 млн.

Шуїнар заявив, що тепер “Земля є нашим єдиним акціонером. Якщо у нас є якась надія на планету, яка буде процвітати — ще й на бізнес, що буде процвітати через 50 років, нам усім потрібно буде зробити все можливе з тими ресурсами, які у нас є”.

Patagonia — один із найбільш успішних у світі брендів спортивного одягу, створена Івоном Шуїнаром у 1973 році. Спочатку компанія називалася Chouinard Equipment і спеціалізувалася на обладнанні для альпінізму, яким захоплювався Шуїнар.

Логотипом Patagonia є контур гори Фітц-Рой на кордоні Чилі та Аргентини.

Протягом багатьох десятиріч роботи компанія передавала 1% прибутку американським екоактивістам.

Тим часом президент Бразилії Жаїр Болсонар оприлюднив план з розширення видобутку золота в тропічних лісах Амазонії. Підписаний ним указ легалізує так званий кустарний видобуток (“гаримпо”). Екологи порівнюють це із браконьєрством: шахтарі забруднюють довкілля та вирубують ліси.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram