Новини
4 Вересня 2020
815

Влада Кіпру перевірить усі видані за 18 років “золоті паспорти”

Приводом стало розслідування Al Jazeera щодо продажу документів сумнівним особам

Влада Кіпру має намір перевірити видані паспорти за інвестиції в економіку країни за всі 18 років дії програми – з 2002 року по 31 липня 2020-го, коли її правила були змінені, повідомив представник уряду країни Кіріакос Коусіос.

Для перевірки усіх випадків надання громадянства за інвестиції буде створена спеціальна незалежна комісія, формуванням якої займеться генпрокурор Кіпру. “Комісія отримає широкі повноваження для розслідування”, – наголосив він.

Напередодні на сайті уряду йшлося про те, що президент Кіпру попросить генпрокурора створити комісію для перевірки інвестиційної програми. При цьому у релізі зазначалося, що розслідування охопить тільки період з 2007 року по 31 липня 2020-го.

У повідомленні пресслужби президента зазначалося, що глава держави висловив співчуття у зв’язку з “публікаціями телеканалу Al Jazeera”, який у кінці серпня опублікував серію розслідувань (на основі документів, що стали доступними), яка отримала назву “Кіпрські документи” (Cyprus Papers).

Al Jazeera повідомила, що кіпрські “золоті паспорти” за роки дії програми придбали у тому числі “сумнівні особи” – десятки високопоставлених чиновників і їх сімей, а також “засуджені злочинці, люди у бігах і політичні фігури з високим ризиком “брудних” грошей. Вартість паспортів становила приблизно $ 2,5 млн.

“У матеріалах Al Jazeera Кіпр був представлений як країна, яка продавала паспорта злочинцям за гроші”, – зазначив портал Cyprus Property News. Після публікацій Al Jazeera поліція Кіпру почала власне розслідування з метою знайти джерело, яке передало конфіденційні документи журналістам. “Уряд припускав, що витік могла відбутися від співробітників парламенту”, – пише CyprusMail.

Раніше Investory News писали, що країни Карибського басейну через брак коштів почали знижувати ціни в рамках програми надання громадянства в обмін на інвестиції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram