Новини
8 Грудня 2021
559

Вклади українців в ОВДП становлять 24 мільярди гривень у всіх валютах

Показник зріс до історичного максимуму

Вклади фізосіб в облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) зросли до історичного максимуму — 24 млрд грн у всіх валютах. Про це повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин на сторінці у Facebook.

За його словами, гривневі державні запозичення у листопаді становили 56,9 млрд грн. Середньозважена ставка державних запозичень в національній валюті у листопаді скоротилася до 11,48% (проти 12,09% у жовтні), залишаючись при цьому на 12 б. п. вище, ніж в середньому з початку 2021 року.

Загалом, з початку року до держбюджету було залучено 268,4 млрд грн у національній валюті.

Зростання ОВДП у власності банків за тиждень на 3,9 млрд грн дозволило компенсувати скорочення вкладень в ОВДП юридичних осіб (на 2,3 млрд грн за тиждень) та нерезидентів (на 0,6 млрд грн за тиждень).

“Завдяки більш привабливій дохідності (якщо порівнювати з іншими фінансовими інструментами) вкладення в ОВДП фізичних осіб зросли до історичного максимуму — понад 24 млрд грн (в усіх валютах), які приблизно порівну поділяються на вкладення у гривневі та валютні ОВДП”, — зазначив Богдан Данилишин.

Натомість інвестиції у державні цінні папери з боку нерезидентів перебувають на рівні 10-місячного мінімуму (близько 91 млрд грн). “Це є показом Станом на 1 листопада 2021 частка ОВДП у чистих активах українських банків становила 25,4%, а їх співвідношення до депозитної бази банків (коштів клієнтів) — 34% погіршення іноземними інвесторами оцінки суверенних ризиків на фоні негативного інформаційного поля”, — йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що українців, які інвестували в ОВДП позбавили права на субсидію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram