Новини
7 Липня 2021
984

Визнали банкрутом: Розпочато ліквідацію автокомпанії “Богдан Моторс”

Ще у квітні суд затвердив реєстр кредиторів на загальну суму обсягом 6,7 мільярда гривень

Господарський суд Дніпропетровської області визнав банкрутом АТ “Автомобільна компанія “Богдан Моторс” і відкрив ліквідаційну процедуру, повідомляє Фінбалас з посиланням на повідомлення Вищого господарського суду.

Зазначається, що відповідну постанову у межах порушеної справи щодо банкрутства обласний госпсуд ухвалив 6 липня 2021 року. “20 квітня 2021 року суд затвердив реєстр кредиторів АТ “Богдан Моторс” на загальну суму 6,7 млрд грн”, — йдеться у повідомленні.

До реєстру внесено вимоги UniCredit Bank AG на 1,78 млрд грн (зокрема, 1,534 млрд грн як забезпечені заставою (іпотекою) майна боржника; 70,45 млн грн — четверта черга задоволення вимог, 177,53 млн грн — шоста черга), а також Укрексімбанку на 1,64 млрд грн (зокрема, 748,03 млн грн забезпечених іпотекою, 894,14 млн грн — четверта черга, 164,73 млн грн — шоста черга).

Крім того, в реєстрі вимоги компанії “Саревін Інвестмент Лтд.” на 2,35 млрд грн (четверта черга), Міжнародного інвестиційного банку на 181,56 млн грн (забезпечені заставою (іпотекою), Закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного інвестфонду “Бриз”, від імені якого діє КУА “Ф’южн Капітал Партнерз”, на 385,8 млн грн (четверта черга), ТОВ “Автомобільна група “Богдан” на 349,8 млн грн (четверта черга).

У списку вимог кредиторів також ТОВ “Фінансова компанія “Фінворк” — 5,9 млн грн, за позовом якої було порушено справу щодо банкрутства АК “Богдан Моторс”, а також управління Пенсійного фонду та Державної податкової служби.

Справу щодо банкрутства АТ “АК “Богдан Моторс” було порушено 23 грудня 2020 року із заявою ТОВ “Фінансова компанія “Фінворк” (сума вимог — 5,87 млн ​​грн). Введено процедуру розпорядження майном боржника на 170 календарних днів.

У квітні 2021 року за заявою ФК “Фінворк” суд також розпочав провадження у справі щодо банкрутства дочірнього підприємства “Автоскладальний завод №2 “АК Богдан Моторс” (завод легкових автомобілів корпорації “Богдан” в Черкасах, — Ред.).

“У 2020 році завод отримав 2,4 млрд грн збитку проти 70,7 млн ​​грн чистого прибутку роком раніше, чистий дохід скоротився майже у 22 рази — до 58,4 млн грн”, — зазначає видання.

І додає, що 4 червня 2018 року Міжнародним арбітражним судом ухвалено рішення щодо стягнення з АТ “АК” Богдан Моторс” на користь Унікредит Банк АГ заборгованості обсягом €11,41 млн, арбітражних витрат обсягом $410 тис. і €105,85 тис.

У лютому 2020 року Київський апеляційний суд на виконання цього рішення виніс ухвалу щодо видачі виконавчого листа. “Це визначення було оскаржено в касаційній інстанції, однак 28 вересня Верховний суд України залишив ухвалу без змін”, — йдеться у повідомленні.

Госпсуд Києва 27 грудня 2019 року за позовом Генпрокуратури відкрив провадження у справі щодо визнання недійсним договору про реструктуризацію боргів автомобільної компанії “Богдан Моторс” перед Укрексімбанком на суму 1,3 млрд грн. Договір новації між сторонами, який передбачав значну відстрочку погашення боргу, був підписаний у червні 2018 року.

“У “Богдан-Моторс” відзначали, що кредит залучався для будівництва заводів, але в умовах катастрофічного обвалу авторинку, фінансової кризи, девальвації гривні, відсутність держпідтримки та фінансування, це призвело до неможливості обслуговувати кредит, і банк пішов назустріч”, — зазначає видання.

Наприкінці 2020 року АК “Богдан Моторс”, що об’єднує виробничі активи корпорації “Богдан” (завод в Черкасах і автобусно-тролейбусний в Луцьку), змінила юридичну адресу з Києва на Дніпро.

За попередніми даними, 2020 року автокомпанія отримала 3 млрд 383,5 млн грн збитку, тоді як 2019 року чистий прибуток становив 609,22 млн грн. Вартість активів на початок 2021 року перевищувала 1 млрд грн, поточні зобов’язання становили 9,2 млрд грн.

Президентом корпорації “Богдан” є ексзаступник глави РНБО Олег Гладковський.

Раніше Investory News писали, що Богдан Моторс скоротить 50% співробітників. Таку ситуацію в компанії пов’язували з діями НАБУ і САП, які проводили постійні перевірки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram