Новини
21 Серпня 2023
298

Виявлено криптогаманці, які спонсорували війну росії проти України

Криптоентузіасти відшукали на них $40 мільйонів

Користувачі сервісу Scamfari виявили майже 30 тис. криптовалютних транзакцій, пов’язаних з фінансуванням військової агресії росії проти України. Це транзакції на криптогаманці російських пропагандистів, так званих воєнкорів, хакерів та навіть військових угруповань. Зокрема, ПВК “Вагнер”, Анатолія Шарія та Killnet.

Загальна сума грошей на гаманцях, виявлених криптоентузіастами, склала $40,2 млн. Дані про всі знахідки передали Кіберполіції, пише AIN.UA.

Scamfari – краудсорсингова платформа, заснована Юрієм Олентиром. Платформа спеціалізується на зборі бази криптогаманців шахраїв та гаманців, залучених у збір коштів на злочинну або терористичну діяльність. Як повідомили в компанії, команда проєкту працює в Україні.

Scamfari є неприбутковим продуктом компанії HAPI Foundation, яка заробляє на консультуванні бізнесу по кібербезпеці, боротьбі зі спамом, захисті та супроводі web3 да defi проєктів. А також співпрацює з юридичними фірмами в напрямку повернення коштів, втрачених в результаті шахрайських дій.

Scamfari збирали дані в рамках 6-тижневого тестового періоду платформи. В результаті проаналізували понад 200 тис. звітів користувачів по транзакціях з ознаками злочинної діяльності. 17,44% з них, тобто більш ніж 28 тис. транзакцій, припадали на операції пов’язані з фінансуванням військової агресії росії проти України.

З усіх звітів про порушення трійка лідерів за кількістю звернень виглядає наступним чином:

• Фінансування російського тероризму — 17,44 %.

• Шахрайський проєкт (Rugpull) — 37,64 %.

• Шахрайство в соціальних мережах — 44,33 %.

Завдяки звітам від користувачів, Scamfari ідентифіковані криптогаманці: ПВК “Вагнер”, Grey Zone, Killnet, Анатолія Шарія, Михайла Звинчука (“Рыбарь”), Бориса Рожина.

Найбільша кількість заблокованих коштів припадає на акаунти криптобіржі Binance — 96%. Трійка найбільш популярних криптовалют для здійснення цих операцій: Etherium — 37%, BNB — 14% та Bitcoin — 13%.

Механізм збору даних наступний: людина ідентифікується в сервісі Scamfari та за спеціальним протоколом передає набір даних про гаманець, який вважає підозрілим. Далі його опрацьовують фахівці платформи та, якщо підтверджується приналежність до однієї з шахрайських схем, то інформація оформлюється і передається в кіберполіцію. Доля хибних звітів від користувачів — близько 18%.

Для ідентифікації гаманців зіставляються дані з відкритих джерел, будуються графи та використовується спеціальний софт для відстеження кешфлоу.

Всі виявленні випадки після первинної перевірки передаються до департаменту Кіберполіції України, і далі вже правоохоронці звертаються офіційно до бірж.

Загальна кількість активів на гаманцях, про які активісти повідомили Кіберполіцію – $40,2 млн (близько 1,5 млрд грн). В результаті, як розповіли в Scamfari, тільки на рахунках прокремлівського блогера Анатолія Шарія на криптобіржі WhiteBit було заблоковано близько $300 тис.

“Ми відпрацювали тестові періоди загальною тривалістю шість тижнів. За цей період отримали понад 200 тис. звернень від 3500 користувачів. Показник хибних звітів при цьому коливається в межах 17-18%. Тобто близько 82% всіх повідомлень наших користувачів знаходили підтвердження і передавались на опрацювання у відповідні органи. Зараз ми переходимо на ончейн-формат роботи платформи, щоб збільшити результативність в рази” — розповів AIN.UA засновник сервісу Scamfari Юрій Олентир.

Нагадаємо, Alibaba Group внесли до переліку міжнародних спонсорів війни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram