Думки
1 Жовтня 2019
1 400

Віталій Голомб: Мільйон автономних таксі, про які каже Ілон Маск, — це нереально

Керуючий партнер інвестиційного банку GS Capital — про транспорт майбутнього

Транспорт — один із моїх основних напрямків інвестування. Кілька років тому я уклав достатньо велику угоду з хорватською компанією Rimac, що виробляє електричні гіперкари. Тоді компанія мала певні проблеми, але ми разом із китайськими інвесторами її врятували. Тепер у них працює вже понад 600 чоловік, вони процвітають і закрили наступний раунд інвестицій на €90 млн.

Я витратив кілька років на цей проєкт. І з того часу почав займатися транспортом. На сьогодні серед наших клієнтів: Hyperloop, про який ви всі знаєте, Fisker, теж дуже відома компанія, що робить електричні автомобілі, що повертається на ринок, та багато інших.

Почнемо з того, що звичайно багато хто любить Tesla, хоча це й достатньо суперечлива компанія, а точніше, її СЕО. І, звичайно ж, через них вся ця індустрія зрушилася вперед на 5-10 років.

Але найбільша причина руху всієї електричної індустрії полягає у тому, що влада у багатьох країнах підштовхує її вперед. Деякі з них вже оголосили дати, коли вони будуть забороняти продаж неелектричних машин.

У Китаї, наприклад, на середину цього року налічувалося понад 500 компаній, що виробляють електричні авто. І цей процес фінансувався китайською владою. Це схоже на те, що 100 років тому відбувалося в Америці, де було понад 200 компаній, які почали робити машини. Але до 30-40-х років з цих двох сотень компаній залишилося чотири. Те ж саме буде і в Китаї. Там вже починається консолідація, і з теперішніх 500 компаній за кілька років залишиться всього 10.


•••

До 2040 року в нас майже 60% транспорту буде електричним.

Але це не відбудеться за один день

•••


Звичайно, існують і перешкоди. Наприклад, зараз головний бар’єр — це вартість матеріалів. Головним чином батареї, хоча вона і буде знижуватися. Багато хто розповідає про батареї та технології майбутнього, але до них нам ще доволі далеко.

Нині в індустрії використовуються літій-іонні батареї, практично такі самі, як у наших телефонах. І саме на батарею припадає як мінімум половина ваги та вартості електричної машини. Тому це критична технологія, яка буде змінюватися та покращуватися, але не у найближчих 3-5 років.

Як я вже казав, Tesla, звичайно, зрушила всю індустрію електричних машин на 5-10 років вперед. Але якщо придивитися, то для урядів країн найголовнішим фактором залишається емісія, дотримання стандартів зі шкідливих викидів. Наприклад, у Норвегії продається дуже багато електричних авто тому що влада компенсує практично половину їх вартості. Так само й у Китаї. Деякі міста, вже експериментують з тим, щоб допускати у центр міст лише електричні авто. Цю ідею вже тестують у Лондоні.

Якщо подивитися на сучасний ринок електричних машин, то практично 40% припадає на Китай. Комунізм у деяких моментах все ж працює, тому що вони можуть змусити всіх в один день все змінити. І от кілька років тому всім таксистам Пекіну дали рік на те, щоб пересісти на електричні авто. І у них просто не було іншого виходу. Так що у Китаї доволі швидко цю тему просувають.

США — це приблизно 20% ринку, Європа загалом — 26%, але здебільшого активні країни Північної Європи. Індія поки маленька, і Японія, як не дивно, теж має досить маленький відсоток.

Якщо подивитися на сегментацію ринку автомобілів та іншого транспорту, то в майбутньому на ньому будуть, власне, пасажирські авто, каршеринг, комерційні додатки, а також електричні мотоцикли, велосипеди, скутери та автобуси.

Hyperloop – це вже абсолютно інша категорія, це масовий транспорт. Також є категорія літаючих транспортних засобів, що теж дуже цікаво, але це ще далі на горизонті.

Загалом сьогодні існує розділення на два напрямки: електричні автомобілі та автономність. Хоча іноді вони змішуються. Звичайно, більшість електричних автомобілів майбутнього будуть автономними. Але сьогодні до цього ще доволі далеко. Ілон Маск оголосив, що до кінця року на дорозі буде мільйон автономних машин. Але ніхто в індустрії не вірить в це. Цього просто не буде.

Річ у тому, що наразі відсутній великий прогрес у базовій комп’ютерній науці. Адже проблема не в тому, щоб бачити фізичний світ, а в тому, щоб аналізувати та передбачати дії пішоходів, інших авто і так далі. Це більше питання до штучного інтелекту, ніж до сенсорів.


•••

Практично всі великі бренди Cadillac, BMW, Mercedes вже експериментують у напрямку здачі в оренду своїх автомобілей

•••


Автомобільна бізнес-модель сьогодні повністю змінюється. Ви, напевно, бачили, що вже існують підписки на автомобілі. Тобто їх не продають, а здають в оренду тривалий період. Якщо ви фанат, наприклад, Porsche, то в США ви можете платити $3 тис. на місяць і на вихідні брати собі спортивний Porsche, а для поїздки на лижі – Cayenne і так далі. Бізнес-модель змінюється і практично всі великі бренди Cadillac, BMW, Mercedes вже експериментують у цьому напрямку.

Адже коли машини реально стануть автономними, вже не потрібно буде володіти ними. Вони знаходитимуться в русі весь час, їх можна буде просто викликати і вони вас заберуть. Це дуже цікавий тренд і він відкриває абсолютно нові бізнес-моделі у транспорті, тому що змінюється сам продукт. Також, до того як ми побачимо автономні авто, ми побачимо автономні вантажівки, доставку, абсолютно інші комерційні пропозиції.

Існує поширений стандарт рівнів автономності. Нульовий рівень — це відсутність автономності. 1-й рівень — це, наприклад, вбудовані в машину радари, що показують на дзеркалах, коли під’їжджає близько інше авто. 2-й рівень — це технологія, що допомагає керувати авто, але водій все ще відповідальний за нього, фактично це розумний круїз-контроль. Якраз автопілот Tesla, що зараз дозволений на американських дорогах, це другий рівень автономності.

3-й рівень означає, що машина може самостійно здійснити поїздку практично від початку і до кінця, але у вас все ще є кермо, іноді вам все одно потрібно керувати самостійно. 4-й рівень — це коли машина може сама від початку і до кінця поїздки їхати повністю автономно, без участі людини. А от 5-й рівень — це те ж саме, але взагалі без керма, без жодного контролю.

Тож що стосується заяв про мільйон автономних таксі до кінця цього року, то це смішно. Цього точно не буде. Цієї технології ще не існує, але ми очікуємо, що десь наступного року розпочнеться так звана друга ера, де буде вже early adoption автономної технології. Але вона триватиме понад 10 років. Поступово ми побачимо впровадження автономності у машинах, у вантажівках і так далі. І вже приблизно до 2050 року ми побачимо абсолютно автономний світ, світ майбутнього з фільмів.

Записано під час публічної зустрічі з Віталієм Голомбом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram