Новини
7 Червня 2021
811

Виробник попереджає: Можливий глобальний дефіцит чипів до середини 2022 року

Деякі учасники ринку вважають, що дефіцит закінчиться не раніше 2023-го

Фото: Getty Images

Брак чипів на світовому ринку триватиме як мінімум до середини 2022 року, попередила сінгапурська компанія Flex, що посідає третє місце у світі з виробництва мікросхем, повідомляє Financial Times.

“Через такий високий попит кінець дефіциту очікується в середині-кінці 2022 року, в залежності від товару. Деякі очікують, що дефіцит продовжиться й у 2023 році”, — заявила головний фахівець із закупівель і ланцюжку постачання Flex Лінн Торрел.

Компанія Flex, що базується в Сінгапурі, має понад 100 підприємств у 30 країнах і відіграє провідну роль в ланцюжку постачання мікросхем для автомобілів, медичних пристроїв і споживчої електроніки. Серед її клієнтів автовиробник Ford і найбільший постачальник комп’ютерів і принтерів HP із США, розробник побутової техніки Dyson і онлайн-ритейлер Ocado з Великої Британії.

Прогноз Flex з приводу термінів закінчення дефіциту мікросхем на світовому ринку є одним із найбільш песимістичних з початку перебоїв з постачання шість місяців тому, зазначає FT.

Брак на світовому ринку напівпровідникових чипів для електроніки, зокрема комп’ютерів, була викликана різким попитом на них у період пандемії — люди були змушені працювати з дому і промисловість пристосовувалася під їх запити.

Зіграли свою роль і санкції, введені США проти китайських технологічних компаній, через які Китай скоротив імпорт напівпровідників.

Дефіцит чипів змушує автомобільні компанії скорочувати виробництво і звільняти персонал, пише видання. Гендиректор Tesla Ілон Маск назвав проблему постачання “найбільшим викликом” для компанії, особливо у випадку з чипами. У себе в Twitter він зазначив, що “ніколи не бачив нічого подібного”.

“Це як дефіцит туалетного паперу, але епічних масштабів”, — заявив мільярдер, підкресливши, що страх залишитися без чипів змушує компанії замовляти більше, ніж потрібно.

Нагадаємо, дефіцит напівпровідників цьогоріч буде коштувати автомобільній індустрії $110 млрд втраченого прибутку, повідомила в травні консалтингова компанія AlixPartners. Ще в кінці січня вона оцінювала цей показник у $61 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram