Соцмережі
19 Лютого 2019
693

Віктор Галасюк: Закрутити гайки ФОПам

Оподаткування не може бути однаковим для сировинної економіки та економіки інтелекту

«Прокрустове ложе» для економіки

Уряд готується оголосити війну ФОПам. Насправді, урядовці з МВФ давно виношували цю ідею. Але не наважувались. У цих же «розуму вистачить» спробувати, бо вони в патовій ситуації. Створювати умови для розвитку не вміють, економіка ледве дихає – шукають де ще «завинтити гайки». В першу чергу урядова «ініціатива» вдарить по ІТ-шникам та сервісним індустріям.

$4 млрд ІТ-аутсорсу це немалий 3-відсотковий шмат української економіки, який ми ризикуємо втратити через жадібність і короткозорість урядників. ІТ-шники використовують механізм ФОП-підрядів для легальної оптимізації податків. Це їх конкурентна перевага, яку уряд хоче забрати, «зробивши рівні умови для всіх». Але такий неоліберальний підхід – повна дурня! Тисячі разів наголошував, однакові умови оподаткування для різних індустрій, галузей, видів діяльності – прокрустове ложе для економіки!

В промисловості з/п в собівартості – 10%, у сільському господарстві – 9,3%. Для них ПДФО та ЄСВ зовсім не критичні. На відміну від ІТ, R&D, BPO та креативних індустрій (дизайн, медіа-продакшн, консалтинг), де фонд оплати праці сягає 60-70% собівартості! Вичавити ці «людино-місткі» види діяльності зі «спрощенки» на загальні умови, не запропонувавши співставну альтернативу – значить зробити їх неконкурентними. Білорусь взагалі давно встановила ІТ-шникам в Парку високих технологій спеціальну, значно нижчу за загальну, ставку податку на доходи – 9%. Бо вони конкурують за робочі місця програмістів, а не за кредити МВФ!

Я переконаний, що оподаткування (як і регулювання економіки в цілому) не повинно бути нейтральним – однаковим для усіх видів діяльності, для «сировинної економіки» та «економіки інтелекту»! ІТ-індустрія та креативна економіка загалом заслуговують на ЛЕГАЛЬНУ СТИМУЛЮЮЧУ МОДЕЛЬ ОПОДАТКУВАННЯ. Щоб а) бути конкурентними в світі і б) не ховатись за ФОПами та не боятись уряду і МВФ. Для цього ми в РПЛ разом з виробниками та експертами напрацьовуємо системну реформу податкової системи. Це буде не «прокрустове ложе», а потужний трамплін для нової української економіки виробництва та інновацій!

«ПРОКРУСТОВЕ ЛОЖЕ» ДЛЯ ЕКОНОМІКИУряд готується оголосити війну ФОПам. Насправді, урядовці з МВФ давно виношували цю…

Опубліковано Віктором Галасюком Понеділок, 18 лютого 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram