Новини
22 Червня 2022
441

Війна не зупиниться через нафтове ембарго

Обмеження на російські енергоресурси можуть спричинити лише зростання цін на нафту ще на 40%

Втрати росії від запровадження нафтового ембарго будуть не настільки суттєвими, щоб перекрити їй можливість фінансувати війну в Україні, повідомив директор спеціальних проєктів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев, пише УНІАН.

У відповідь на вторгнення рф в Україну США, Канада та ЄС оголосили про запровадження ембарго на імпорт російських вуглеводнів. Таким чином, до 5 лютого 2023 року під заборону потрапить 43% російського нафтового експорту.

Вплив цих обмежень, який можна буде оцінити в цілому лише за підсумками 2023 року, буде тривалим та неоднозначним. Але при цьому можливе суттєве здорожчання цін на нафту у світі.

“Оскільки інші постачальники не гарантують зростання видобутку, здатного компенсувати ці обсяги й задовольнити очікуване зростання попиту, ціни на нафту марки Brent до кінця 2022 року зростуть до $140-150 за бар. Це призведе до подорожчання нафтопродуктів у державах-імпортерах на 30-40%”, — вважає експерт.

Втрати рф від запроваджуваного ембарго не здатні скоротити її доходи так, щоб припинити чи урізати фінансування війни в Україні.

“Просте вилучення з ринку 3% світового споживання нафти може призвести до виникнення ситуативної нестачі пального в державах, які запровадили обмеження. Потрібні спільні зусилля держав-партнерів та України, щоб нейтралізувати відповідні ризики та критично обмежити фінансову спроможність росії до ведення загарбницької війни”, — підсумував Рябцев.

Нагадаємо, що нафтопровід “Дружба” переобладнають для постачання палива в Україну. Техніко-економічне обґрунтування буде підготовлене словацьким оператором нафтопроводу Transpetrol.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram