Новини
22 Серпня 2023
310

Відтепер українцям отримати пільги в Чехії важче

Країна посилила умови для біженців

Чехія посилила умови виплати допомоги українським біженцям задля економії коштів у бюджеті, повідомляє Seznam Zprávy.

Прага скоротила витрати на українських біженців більш ніж на третину. Економія пов’язана із законом lex Ukrajina, в якому переглянуті виплати біженцям і який набув чинності в липні.

У червні 2023 року Чехія витратила майже €71 млн на гуманітарну допомогу та гранти солідарності, а до липня ці витрати впали до €46 млн.

Міністр праці Маріан Юречка підтвердив, що зміна умов призвела до значного скорочення витрат. За його словами, деякі біженці залишили країну і повернулися до України, тоді як інші вирішили знайти роботу в Чехії, щоб мати можливість покрити свої потреби.

Наразі в Чехії зареєстровано 325 742 українців з тимчасовим захистом — це одна з європейських країн, яка приймає найбільше українських біженців на душу населення. За даними бюро праці Чехії, у липні майже 110 тис. біженців з тимчасовим захистом працювали.

Станом на липень люди, які проживають у зареєстрованих квартирах, отримують житлову допомогу в розмірі €125 на місяць. Крім того, біженці отримують гуманітарну допомогу.

Діти, студенти та люди похилого віку мають право на більшу допомогу — близько €200  на місяць, тоді як інші отримують близько €130. Люди з інвалідністю отримують додаткові пільги.

Як свідчить опитування агентства STEM, 56% чеського населення підтримують перебування українських біженців у країні.

Нагадаємо, Норвегія запрошує українців на роботу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram