1 864

Верховна Рада виділила 2 мільярди гривень на розвиток підприємництва

Фінансування здійснюватиметься шляхом дострокового погашення векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Верховна Рада України (ВРУ) у другому читанні ухвалила законопроєкт № 2589 про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” щодо Фонду розвитку підприємництва”. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Так, з державного бюджету буде виділено 2 млрд грн на програму “Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва” на впровадження програми доступного кредитування в Україні. “Такий крок відповідає ініціативі Президента України щодо стимулювання підприємницької діяльності, активізації кредитування та створення нових робочих місць, а також пріоритету 6.4 Програми діяльності Уряду”, — зазначається у повідомленні.

Фінансування бюджетної програми у Державному бюджеті України на 2020 р. здійснюватиметься шляхом дострокового погашення векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі 2 млрд грн, які спрямують до спеціального фонду державного бюджету.

Тож, підтримка буде надаватися за двома напрямками:

Перший — здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у національній валюті. Відсоток залежить від розміру та типу бізнесу:

• 5% річних — якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум два робочих місця;
• 7% річних — для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%;
• 9% річних — для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;

Другий — надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро та малому бізнесу, якщо у них не вистачає застави.

Порядок надання підтримки буде визначено найближчим часом відповідним рішенням Кабінету Міністрів України.

Зазначається, Фонд розвитку підприємництва виступає правонаступником Німецько-Українського фонду. Управління Фондом здійснює Міністерство фінансів України після відповідного рішення Кабінету Міністрів України 11.12.2020 р.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду”, який Верховна Рада ухвалила 12 грудня 2019 р. Тепер перевірити можна буде тільки один вид продукції, що дозволить запобігти зловживанням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram