Новини
2 Березня 2021
621

Верховна Рада ухвалила закони про податкові та митні пільги для інвесторів

Щоб ними скористатися необхідно виконувати зобов’язання згідно зі спеціальним інвестдоговором

Верховна Рада України (ВРУ) у вівторок, 2 березня, ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкти №3761 та №3762 президента Володимира Зеленського про податкові та митні пільги інвесторам для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.

Законопроєкт №3761 підтримало 246 народних депутатів. Документ передбачає звільнення з 1 січня 2021 року до 1 січня 2035 року від оподаткування ПДВ операцій з ввезення інвестором на митну територію України в митному режимі імпорту устаткування для реалізації інвестпроєкту зі значними інвестиціями в межах виконання спеціального інвестиційного договору.

“Згадане устаткування має бути новим і виготовленим не раніше ніж за 3 роки до дати реєстрації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями, а його перелік та обсяги визначатимуться урядом України разом з укладенням відповідного спеціального інвестиційного договору”, — зазначається у документі.

Також передбачається звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємств прибуток підприємства — інвестора зі значними інвестиціями, який є стороною спеціального інвестиційного договору.

“Звільнення від податку на прибуток передбачено застосовувати після введення в експлуатацію об’єкта реалізації інвестиційного проєкту протягом п’яти послідовних років у межах строку дії спеціального інвестиційного договору, розпочинаючи з календарного кварталу, визначеного інвестором зі значними інвестиціями у поданій до контрольованого органу заяві про використання відповідного права”, — йдеться у документі.

Додається, що обов’язковою умовою застосування звільнення від податку на прибуток підприємств є виконання інвестором зі значними інвестиціями своїх зобов’язань за спеціальним інвестиційним договором.

Крім того, передбачається, що органи місцевого самоврядування зможуть встановлювати ставки земельного податку та орендної плати за землю для таких інвесторів у меншому обсязі, або звільняти від сплати цього податку.

Набрання чинності відповідними змінами до Податкового кодексу пропонується з 1 січня 2021 року.

Що стосується законопроєкту №3762 за який проголосувало 256 народних депутатів — документом пропонується звільнити від оподаткування ввізним митом обладнання, що ввозиться інвестором під час реалізації інвестиційного проєкту.

“Перелік та обсяги таких товарів затверджує уряд одночасно з укладенням спеціального інвестиційного договору”, — йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, у лютому президент України підписав закон щодо державної підтримки інвестиційних проєктів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram